Ga naar Content
West-Friesland

Ontwikkelingen zonneweides van start in gemeente Medemblik

7 mei 2019, 15.10 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Adobe Stock

De gemeente Medemblik gaat spijkers met koppen slaan. De plannen voor de komst van zonneweides worden steeds concreter. Er liggen nu negen opties voor de komst van meterslange zonnepanelen in de regio.

Het landelijke klimaatakkoord verplicht de lokale gemeentes om in 2020 twintig procent van alle energie via een duurzame manier te winnen. Fruitteler Sjaak Jong woont in Zwaagdijk en is één van de gegadigden die zijn land wil verhuren voor de komst van zonnepanelen. "Ik denk er al een tijdje over na, maar de gemeentes wilden het eerst niet. Ze vonden het geen mooi gezicht. Maar nu heeft Den Haag toch gezegd dat ze mee moeten doen."

Omtoveren tot zonneweide
Jong heeft het bericht van de gemeente ontvangen dat de verzoeken in behandeling wordt genomen en de bal gaat rollen. "Ik vind zonne-energie een goede optie voor mijn land en sta er wel voor open. Ik ben nu fruitteler en al 68 jaar oud. Ik vind dit een goed alternatief voor wanneer ik met pensioen ga."

Lees ook: Bedrijven zorgen voor forse groei zonne-energie

Op 6 juni krijgt Jong de uitslag of zijn land inderdaad wordt omgetoverd tot een zonneweide. Naar verwachting zullen er in 2020 meerdere weilanden en velden een heel ander gezicht krijgen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!