Ga naar Content
Haarlem

Bloemendaal noemt Formule 1 'onwenselijk': organisatie krijgt een rekening

7 mei 2019, 13.12 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Chantal Bos

Bloemendaal staat niet bepaald te springen om de terugkeer van de Formule 1 in Zandvoort. De gemeente noemt de economische waarde van een eventuele Formule 1 voor het dorp nihil'', en voor de regio beperkt.''

Wat voor honderdduizenden fans een hoogtepunt zou zijn, is Bloemendaal meer een doorn in het oog. Een Grand Prix-weekend met de bijbehorende drukte is voor inwoners en bezoekers van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland volgens B en W van Bloemendaal 'onwenselijk.'

Vanavond spreekt de gemeenteraad over de gevolgen voor Bloemendaal van de eventuele komst van het race-evenement over een jaar op het circuit in Zandvoort. 

Eis Bloemendaal en Heemstede: geen auto's naar Formule 1

Bloemendaal ligt naast het circuit en veel bezoekers rijden over wegen door Bloemendaal naar het raceasfalt. Burgemeester en wethouders zijn van plan alle eventueel gemaakte kosten die nodig zijn voor het raceweekend te verhalen op de organisatie. Dat gaat om inzet van ambtenaren, inhuren van externe partijen en bijvoorbeeld verkeersregelaars.

Bloemendaal is duidelijk niet van plan om zelf maar een euro bij te dragen aan de terugkeer van de Grote Prijs van Zandvoort. Buurgemeente Zandvoort tastte wel diep in de buidel.

Lees ook: Zandvoort steekt vier miljoen in circuit

Bloemendaal noemt het evident dat een aantal dagen herrie op het circuit onwenselijk is voor de inwoners en de wandelaars. Wanneer de Formule 1 terugkeert, is dat het moment om met Zandvoort te gaan praten om hoeveelheid toegestane racedagen in het jaar terug te dringen. Daarover is al gesproken met Zandvoort.