Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdam krijgt flexibele laadpalen

7 mei 2019, 11.20 uur · Aangepast 7 mei 2019, 11.50 uur
Door: · Foto: vattenfall

Sneller opladen als het kan en trager als de stroom in huis nodig is. Daarmee gaat Amsterdam de toenemende vraag naar elektrische stroom te lijf. Laadpalen voor elektrische auto's worden flexibel. Het is een manier om slimmer om te gaan met het netwerk.

Als Nederland om 18.00 uur thuiskomt explodeert de vraag naar elektriciteit. Die piek duurt ongeveer 3 uur en neemt daarna weer af tot normaal. De flexibele laadpaal houdt daar rekening mee en levert tijdens die piek minder stroom. Het duurt dan lang om je elektrische auto op te laden. Maar die schade wordt later ingehaald zodat de accu's 's-ochtends weer vol zijn.

Sterker
Om dat mogelijk te maken worden de zogeheten Flexpower laadpalen veertig procent sterker dan de reguliere palen. Daardoor kunnen ze de 'schade' die tijdens de piek is ontstaan, inlopen. Dat betekent ook dat ze overdag sneller laden. Daarbij maken ze ook gebruik van duurzame stroom die door huishoudens in de buurt is opgewekt. Daarmee wordt het netwerk minder zwaar belast.

Hier staan de Flexpower laadpalen:  kaart elektrische oplaadpunten Amsterdam

Nu staan er in Amsterdam ongeveer 1500 laadpalen voor elektrische auto's. Vattenfall verwacht dat dat aantal de komende jaren flink zal toenemen. In 2030 houdt men rekening met 35.000 oplaadpunten voor elektrisch vervoer in de stad.

Proef
Het afgelopen jaar zijn de nieuwe palen uitgebreid getest in Amsterdam. De proef was succesvol en daarom hebben de gemeente, netbeheerder Liander, energiedrijf Vattenfall en ElaadNL besloten het aantal slimme laadpalen in Amsterdam flink uit te breiden. 456 palen in Amsterdam leveren vanaf vandaag meer vermogen. De palen zijn te herkennen aan een speciale sticker. 

Netwerk
Met de flexibele laadpalen kan efficiënter gebruik gemaakt worden van het netwerk en kunnen dure aanpassingen worden beperkt. Dat is nodig omdat door de energietransitie de vraag naar elektriciteit de komende jaren zal vervijfvoudigen.

Lees ook: explosieve vraag naar elektra vraagt forse investeringen