Ga naar Content

Voorjaarsvuur op Texel: het gaat niet om de grootste, maar om de gezelligheid

Als de grote stapel resthout en takken op 30 april om 20.00 uur in brand gestoken wordt door kinderen van groep 8, is het al een gezellige boel aan de dijk bij Oudeschild op Texel. Kinderen stoken kleine vuurtjes, worsten worden gegrild en ouders drinken een biertje. "Het gaat om de gezelligheid, niet wie de grootste Meierblis van Texel heeft!" NH Nieuws blikt nog één keer terug op de Meierblis van deze week.

Over heel Texel branden op 30 april een stuk of 15 vuren. De dorpsvuren zijn wat groter, de particuliere vuren bij boeren in het land wat kleiner. Die van Oudeschild is een van de grootste, maar vooral ook een van de drukst bezochte en gezelligste. Een paar honderd mensen hebben zich rond het vuur verzameld.

Saamhorigheid
"Mensen hebben behoefte aan iets gezelligs en overzichtelijks dicht bij huis. Ïn een geglobaliseerde wereld is dit goed voor de saamhorigheid van zo'n kleine gemeenschap" aan het woord is Harry de Graaf, kenner van de Texelse cultuur en zelf van jongs af aan verwoed Meierblisser. "In de oorlog heb ik het ouderlijk huis in de brand zien vliegen. Gek genoeg heb ik daar zelf een soort behoefte aan vuurtje stoken aan overgehouden. En Meierblis is een groot vuurtje stoken. Blissen betekent branden in het Texels en meier komt van de maand mei." Volgens De Graaf vindt de Meierblis zijn oorsprong in de Middeleeuwen. "Met het vuur werd gevierd dat er een eind kwam aan de donkerte en koude van de winter en dat het licht was teruggekeerd. "

Lees ook: Meierblis Oudeschild brandt als een tierelier

De Texelse fotograaf Pieter de Vries komt veel op de andere Waddeneilanden, ook op de Duitse en Deense eilanden. Daar zag hij een overeenkomstige traditie van vuren in het voorjaar. "Op 21 februari werden daar grote vuren ontstoken. De walvisvaarders vertrokken dan weer om op jacht te gaan in verre oorden en met het vuur werd er afscheid van ze genomen."

Hoe zwarter, hoe beter
Harry de Graaf ziet nog wel een andere praktische reden voor de Meierblis: "Op Texel hielden alle huisvrouwen in het voorjaar een grote schoonmaak en zo konden ze van hun troep af. In het verleden werd er veel meer rotzooi op gegooid. Mijn vader spaarde altijd ouwe banden en olie om dan op 30 april op de Meierblis te gooien. Hoe zwarter hij rookte, hoe beter. Dat is nu ondenkbaar. Nu mag er alleen ongeverfd hout en takken op."

Lees ook: Vandalen gooien vijf verkeersborden op vreugdevuur Oudeschild

Het grote verschil met de Paasvuren in Oost-Nederland en de Oudejaarsvuren in Scheveningen is dat het hier niet gaat om wie de grootste heeft. Veel mensen slepen nog hout en takken van de grote stapel af om zelf een klein vuurtje te maken om aardappels in te poffen, frikadellen op te roosteren of broodjes in te bakken. Het is geen wedstrijd tussen de verschillende dorpen. Daarom worden de vuren ook niet zo gigantisch groot, gevaarlijk en vervuilend als elders in het land. De Meierblis is verzekerd van een toekomst. Enkele jaren geleden werd het typisch Texelse voorjaarsvuur uitgeroepen tot cultureel erfgoed.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!