Ga naar Content
West-Friesland

Hoorn werkt aan eigen sportakkoord: hoe kun je jouw club verbeteren?

1 mei 2019, 13.55 uur · Aangepast 4 oktober 2019, 11.03 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Hoorns Sportcollectief

Hoorn wil een eigen sportakkoord met eigen sportambities voor de regio. Op 9 mei wordt de eerste avond georganiseerd waarbij sportverenigingen uit de gemeente kunnen discussiëren over wat zij kunnen doen om hun club gezonder en toegankelijker te maken.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in juli 2018 het nationaal sportakkoord in het leven geroepen. Daarbij is de ambitie uitgesproken dat er ook op lokaal niveau sportakkoorden moeten komen. Hoorn wil daarom gaan werken naar een eigen sportakkoord. Hoe willen ze de landelijke ambities vertalen op lokaal niveau? 

Toegankelijk voor iedereen
De focus komt volgens Ted van der Bruggen van het Hoorns Sportcollectief op meerdere punten te liggen. Als eerste is het 'inclusief sporten' een belangrijk onderdeel. Met 'inclusief' wordt bedoeld dat een vereniging toegankelijk wordt voor iedereen binnen de samenleving. "Verenigingen kunnen zich bijvoorbeeld meer openstellen naar mensen met een andere seksuele voorkeur. Daarnaast kun je concrete dingen aanpassen voor mensen met een handicap, zoals het organiseren van een specifieke sportles." 

Gezond en toekomstbestendige clubs
Een andere ambitie is dat sportaanbieders in Hoorn toekomstbestendig zijn. "Kijk bijvoorbeeld of je maatschappelijke stagiaires mee kan laten draaien voor bardienst bij de lokale club. Die ondersteunen de vrijwilligers en je hebt er van twee kanten baat bij. Daarnaast kan je lokale buurtclubs ook toelaten tot jouw gebouw. Dan kan je sport meer gaan clusteren."

Uit een diep dal
Hoorn heeft per 1 juni een vereningsondersteuner benoemd. Deze persoon gaat clubs helpen om vitaler te worden. Volgens Van der Bruggen kan je met een kleine aanpassing een club al enorm helpen. "Organiseer een buurtfestijn of ledenwerfactie. Je kunt je club dan al snel uit een dal halen." Hij vindt het een positieve ontwikkeling dat deze persoon is aangesteld. "In alle andere West-Friese gemeentes is zulke hulp er al. In Hoorn gelukkig nu ook."

Lees ook: Eigenaresse sportcafé De Opgang baalt van sluiting: "Het is voor mij heel zuur"

Samen met sportwethouder Kholoud Al Mobayed organiseert het Sportcollectief de eerste avond op 9 mei bij voetbalvereniging De Blokkers. "Aan ons de zaak om aan verenigingen te laten zien hoe zij zelf dingen kunnen toepassen en de ambities bereikt kunnen worden. Deze avond is eerste beginnetje."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!