Ga naar Content
Sport

Michel Butter valt uit bij de marathon van Londen

28 april 2019, 13.24 uur · Aangepast 28 april 2019, 19.04 uur
Door: · Foto: ANP/Olaf Kraak

Michel Butter is er bij de marathon van Londen, de sterkst bezette marathon ter wereld, niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio in 2022. Butter liep goed, maar vlak voor het 35 kilometerpunt kreeg hij waarschijnlijk last van kramp en stond te rekken, vertelde zijn coach.

Butter liep lang in een groepje van zes atleten, die op een tijd van 2.10,30 liepen, maar vlak voor het 35 kilometerpunt ging het mis voor de Castricummer, die drie jaar geleden de limiet voor de Spelen in Rio de Janeiro op acht seconden miste.

Lees ook: Butter: "De marathon heeft me helaas hard geraakt"

Limiet Olympische Spelen
Om naar de Olympische Spelen in Tokio te mogen, moest de 33-jarige Butter onder de 2.11,30 lopen of bij de eerste tien eindigen bij een van de World Marathon Majors. Die laatste eis was teveel gevraagd bij de sterk bezette marathon in Londen, die werd gewonnen door de wereldrecordhouder Eliud Kipchoge in 2.02,37, de tweede tijd ooit gelopen. De Keniaan heeft het wereldrecord met  2.01.39 op zijn naam staan, gelopen in 2018 in Berlijn.

Abdi Nageeye
Eerder kwalificeerde Abdi Nageeye zich wel voor de Olympische Spelen. Hij deed dat bij begin april bij de marathon van Rotterdam in een nieuw Nederlands record van 2.06,17.

Ronald Schröer
Butters trainingsmaat Ronald Schröer liep de marathon in Düsseldorf. Hij liep daar negentien seconden van zijn persoonlijk record af en eindigde in 2.16.00.