Ga naar Content
Gooi

Racende vader en zoon horen nieuw vonnis voor dodelijk ongeluk

26 april 2019, 06.30 uur
Door: · Foto: ANP/Aloys van Oosterwijk

Het gerechtshof in Leeuwarden doet vandaag uitspraak in het hoger beroep in de zaak van Walter en Casper van W. Vader en zoon waren drie jaar geleden betrokken bij het ongeluk waarbij Fleur Balkestein om het leven kwam. Wat het Openbaar Ministerie betreft gaat Walter vier jaar de cel in, zijn zoon Casper één jaar.

Op 16 maart 2016 was de 19-jarige Fleur Balkestein op een chaletpark in Loosdrecht waar ze een vriend van de familie had geknipt. Toen ze na het verlaten van het park de Nieuw-Loosdrechtsedijk opreed, ramde de auto van Walter W. haar auto vol in de flank. 

Kort daarvoor scheurde Walter met zijn zoon Casper met hoge snelheden over de dijk. Ze zijn samen wat wezen drinken en beiden in hun eigen auto op weg naar huis. Walter van W. bleek onder invloed van alcohol. Later werd tijdens een reconstructie vastgesteld dat Walter met een snelheid van tussen de 150 en 187 kilometer per uur reed. 

Lees ook: Verdachte doodrijden Fleur erg emotioneel: "Mijn schuld dat mevrouw Balkestein is overleden"

Tijdens de zitting van twee weken geleden toonden de mannen voor het eerst berouw. In een emotioneel betoog nam Walter van W. de volledige verantwoordelijkheid voor het ongeval op zich. Bij eerdere zittingen ontkenden ze nog dat ze te hard hadden gereden. 

Spijtbetuiging
Fleurs vader, moeder en zus geloofden helemaal niets van de spijtbetuiging van Walter en Casper van W. "Tot zes maanden geleden hebben jullie alles bestreden en de schuld proberen te leggen bij mijn kleine meisje Fleur. Nu betuigen jullie spijt met een getypt A4’tje. Ik wil er niet eens mijn achterste mee afvegen", zo vertelde de vader van Fleur.

Lees ook: Emotionele dag voor familie doodgereden Fleur: "Van boven kijkt ze met ons mee"

De rechtbank veroordeelde Walter van W. eerder tot vier jaar cel, terwijl vijf jaar was geëist. Zijn zoon kreeg een werkstraf van honderd uur, waar het OM drie jaar cel had geëist. Voor het gerechtshof in Leeuwarden eiste het OM respectievelijk vier en één jaar cel tegen vader en zoon, met daarbij rijontzettingen van vijf en drie jaar. 

Bekijk hier de reacties na het hoger beroep:

Emotionele dag voor de familie doodgereden Fleur - NH Nieuws