Ga naar Content
West-Friesland

Koelbaden voor Hoorn regelen 'zonder geld en zonder protocol'

25 april 2019, 07.00 uur · Aangepast 26 april 2019, 12.04 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Adobe Stock

Als het aan de gemeente Hoorn ligt zal de organisatie van de marathon in Hoorn mogelijk zelf de zorg moeten dragen voor koelbaden. Hans van Arum van de Schutz Marathon gaat liever eerst in gesprek met de gemeente of dit de beste manier is.

Er is in Nederland nog geen protocol voor het toepassen van koelbaden bij hardloopwedstrijden. Toch wordt het belang steeds meer genoemd sinds het overlijden van een 24-jarige loper bij de Dam tot Damloop in 2016.

Lees ook: PvdA Hoorn wil koelbaden bij marathon en Ironman: "Voorkomen beter dan genezen"

Arnica Gortzak van de PvdA in Hoorn stelde de gemeente de vraag of ze willen uitzoeken of er ook baden moeten komen bij de marathon en het Ironman evenement. De gemeente gaf het teleurstellende antwoord dat de organisatie daar in principe verantwoordelijk voor is.

'Ik kan niemand bellen'
Van Arum vertelt dat het voor hem nog een hele kluif zal worden, mochten ze inderdaad de koelbaden moeten verzorgen. "Je kan er namelijk niets over vinden op het internet. Er is geen bedrijf of instantie die vertelt hoe je ze moet toepassen. Er is geen landelijk protocol. Er is eigenlijk niemand die ik kan bellen om me te helpen dit eventueel te regelen."

Lees ook: Komen de koelbaden er nog voor de hardloopwedstrijden in Hoorn?

Van Arum hoopt net als Gortzak om samen met de gemeente uit te zoeken wat er voor nodig is dit te organiseren. "Wij zijn een kleine organisatie die één keer per jaar een marathon organiseert. Wij weten niet hoe we hiermee om moeten gaan."

Onbetaalbaar
Naast het uitzoekwerk kan de organisatie van Schutz Marathon de mogelijk kosten voor een koelbad waarschijnlijk niet betalen. "Als het bijvoorbeeld 5.000 euro kost, kunnen we het evenement aflassen. Dat kunnen we niet betalen."

Van Arum gaat vooralsnog geen koelbaden regelen want de gemeente heeft binnen de vergunningaanvraag maar één gezondheidseis en dat is de aanwezigheid van het Rode Kruis. De gemeente heeft hem nog geen harde eis gesteld dat de koelbaden moeten komen. "En daarnaast hebben we zelf ook nog de spoedeisende hulp ingeschakeld en een arts. Dat doen we netjes elk jaar." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!