Ga naar Content
Noordkop & Texel

Aansteken van Meierblis onzeker door risico op natuurbranden

24 april 2019, 15.06 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

De gemeente Texel houdt vanwege de aanhoudende droogte een slag om de arm met de Meierblis. Ze houden de weerssituatie nauwlettend in de gaten; als het zo droog blijft mag er misschien niks aangestoken worden.

Het is al een lange tijd erg droog in de natuur. Naast de standaardmaatregelen als glas opruimen en geen brandende sigaretten de natuur ingooien, kijkt de gemeente Texel naar de situatie rondom de Meierblis. 

Maatregelen om brand te voorkomen
De gemeente Texel roept mensen op om (uitgemaakte) sigaretten en glas in de prullenbak te gooien in plaats van het achter te laten in het duingebied. Ook worden mensen gewaarschuwd om niet te parkeren buiten de daarvoor bestemde plekken; katalysators en uitlaten van auto's kunnen erg heet worden en als die in contact komen met het hoge en droge gras kan dit gaan branden. Ook wordt gevraagd de paden en wegen vrij te houden voor de toegang van brandweer en hulpdiensten.

In het oosten van het land werden deze week al meerdere paasvuren afgezegd om te voorkomen dat de branden over kunnen slaan in natuurbrand. De gemeente Texel bekijkt de komende dagen het weerbericht. Mocht het gaan regenen is er niets aan de hand, maar als het droog blijft en de wind blijft stevig wordt er 'gekeken naar aanvullende maatregelen', waaronder het niet aansteken van een aantal Meierblissen valt.

Daarnaast wordt bezoekers en inwoners van het eiland gevraagd extra op te letten om natuurbrand te voorkomen. Zo kunnen camping- en terreineigenaren bezoekers vragen geen vuur te stoken op het terrein en moeten mensen extra terughoudend zijn met het maken van vuur. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!