Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Restauratieplannen voor De Koepel in Haarlem goedgekeurd

23 april 2019, 06.00 uur · Aangepast 23 april 2019, 11.40 uur · Door Geja Sikma

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de restauratieplannen voor De Koepel goedgekeurd. Dat is wederom goed nieuws voor het burgerinitiatief van de Stichting Panopticon, die het monument van de gemeente heeft overgenomen om er een onderwijsbolwerk van te maken.

Vorige week stemde de gemeenteraad ook in met het opheffen van het terugkooprecht om zo meer investeerders te kunnen trekken voor het bouwplan van ongeveer 21 miljoen euro. Deels voor vernieuwing, deels voor restauratie, zoals bijvoorbeeld het vervangen van de rand van het zinken koepeldak.

Na de restauratie is er ook nog geld nodig voor het inpandig aanpassen van het gebouw voor de verhuurders. Naast een particuliere University, wordt er een MKB-hub gecreeërd voor gezamenlijke projecten voor innovatie en duurzaamheid. En voor het open karakter van De Koepel komt er horeca en een bioscoop met zes zalen.

Lees ook: Onderwijsplan voor Koepel kan doorgezet worden 

Kritiek
Ondanks alle voorspoed blijft er scepticisme in Haarlem over het hele plan om op deze wijze De Koepel open te gooien. Het particuliere onderwijs zou te duur worden en dus alleen voor de elite, andere studenten van Haarlemse hogescholen zouden de aansluiting bij de ondernemers mislopen en de bioscoop zou de Filmschuur met arthouse-films uit de markt prijzen. 

(tekst gaat door onder de video)

Kritiek op huurders van De Koepel - NH Nieuws / Geja Sikma

Eén van de initiatiefnemers van het plan 'Open de Koepel', Jacqueline van de Sande, is blij met de recente ontwikkelingen. Maar het is voor haar nog geen tijd voor champagne, vertelt ze tegen NH Nieuws: 

Stichting Panopticon wil steun voor plannen met De Koepel - NH Nieuws / Geja Sikma

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!