Ga naar Content

Redders van brugdrama in Zaandam in het zonnetje gezet: "Blij dat ze nog leven"

Taart, bloemen en medailles voor de drie redders die afgelopen november het koude water in sprongen om en bejaarde man op het droge te trekken bij de Bernhardbrug. "De adrenaline gaat door je lichaam, maar als je het water raakt ben je alles weer kwijt."

De Bernhardbrug ging afgelopen november open terwijl een ouder echtpaar nog op de brug liep. De 77-jarige vrouw wist zich aan de brug vast te houden, maar kwam uiteindelijk met een smak op het asfalt terecht. Haar man van 78 viel vijftien meter naar beneden in de Zaan. Fardad, Abdullah en Patrick aarzelden geen moment en sprongen ook in het ijskoude water.

Lees ook: Redder blikt terug op brugdrama Zaandam: "Ergste is dat we dit al hebben meegemaakt"

Nadat de man uit het water getrokken was, werd hij gereanimeerd op een kleine richel van maar vijftig cm. Patrick Homan werkt als vrijwilliger bij de brandweer en moest aan de uit Syrië gevluchte Abdullah Hajjar in het Engels uitleggen hoe hij het reanimeren moest overnemen. "Dan ben je opeens instructeur", vertelt hij. 

Emotioneel weerzien
Ook Fardad Sheik-olya hielp mee. Ze hebben alledrie onlangs nog met de slachtoffers gesproken. "Het gaat naar omstandigheden goed met ze", laten ze weten. Maar het weerzien was erg emotioneel, aldus Fardad. 

Lees ook: Twee slachtoffers bij brugongeluk Zaandam: één in het water, ander op de kant

Burgemeester Hamming van Zaanstad is trots op de drie mannen. "Terwijl anderen stonden te filmen handelden zij." Volgens Hamming past dit bij de gemeente: "Met verschillende culturen levens redden en elkaar weer een goede  toekomst geven. Dat is hier letterlijk gebeurd."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws