Ga naar Content
Amsterdam

Enorme belangstelling voor meningokokkenprik in de RAI

18 april 2019, 14.28 uur
Door: · Foto: AT5

De 16.000 prikken tegen de infectieziekte meningokokken die de GGD vandaag uitdeelt in de RAI, zijn erg populair. Er staat inmiddels een lange rij voor het conferentiecentrum in Amsterdam Zuid.

De prikken die de GGD vandaag geeft, horen bij een actie om meer Amsterdamse kinderen ingeënt te krijgen tegen meningokokken. Het aantal mensen met deze ziekte loopt de laatste jaren op: van gemiddeld vier per jaar voor 2015  naar 103 nu. De werknemers van het GGD zijn daarom om 13.00 uur begonnen met het vaccineren van 16.000 Amsterdamse jongeren en kinderen. 

Lees ook: Drukte bij vaccinatie tegen meningokokken: ''Blij dat mijn kind nu al aan de beurt is''

De actie van het GGD lijkt goed te werken, want al om 13.30 uur stond er een flinke rij voor de RAI. "Ik heb verhalen gehoord en in een boekje gelezen dat als je die ziekte krijgt, het vrij snel klaar kan zijn", zegt de vijftienjarige Senna, die ook in de rij staat.

Meningokokken
Meningokokken is een infectieziekte die ontstaat door de bacterie meningokok. De infectie kan zorgen voor een heel ernstig ziektebeeld met bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Mensen die ziek worden raken soms in shock waarna ze overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken, maar in Nederland worden mensen vooral ziek van de types B, C, W en Y. De inenting beschermt tegen types A, C, W en Y.

In Amsterdam laat slechts 77 procent van de kinderen zich vaccineren, landelijk is dit 86 procent. Ook Senna kent kinderen die de prik niet halen. "Ik heb ook vrienden die mij raar aankeken toen ik het hier over had. Die laten zich niet inenten. Hun ouders zijn er denk ik minder mee bezig."

Lees ook: GGD begonnen met vaccinaties tegen meningokokken in noorden provincie

De actie van het GGD loopt nog tot acht uur vanavond. Tot die tijd hebben Amsterdamse kinderen dus nog de tijd om de prik te halen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!