Noord-Holland

De Peiling: Sterke toename verkeersdoden in 2018

18 april 2019, 12.13 uur · Aangepast 18 april 2019, 12.23 uur · Foto: ANP

Whatsapp

Er zijn vorig jaar 678 mensen in Nederland omgekomen door verkeersongevallen. Dat zijn er 65 meer dan het jaar daarvoor. Het is de grootste stijging van het aantal doden in het verkeer sinds 1989. Volgens verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen is het tijd voor maatregelen. Wat moet er volgens jou gebeuren?

Verkeersdoden in 2018
Vorig jaar kwamen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 233 inzittenden van een personenauto om het leven. Het ging daarbij om 173 bestuurders en 60 passagiers. Daarnaast zijn 228 mensen op een gewone of elektrische fiets, 54 voetgangers, 44 bestuurders van een scootmobiel, 42 motorrijders, 38 brom- en snorfietsers, 26 mensen in een bestel- of vrachtwagen en 13 anderen met een ander vervoermiddel door een ongeluk overleden.

Maatregelen
Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen noemt de toename van het aantal verkeersslachtoffers "slecht nieuws, dat helaas niet onverwacht komt". In het najaar komt er een analyse van de oorzaak van de stijging. "We zien dat het steeds drukker op onze wegen en fietspaden wordt", zegt Van Nieuwenhuizen. Volgens de minister maken de cijfers duidelijk dat er extra stappen gezet moeten worden. Het kabinet wil met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties nauw gaan samenwerken om het verkeer de komende jaren veiliger te maken.

Meldpunt onveilig verkeer
Begin deze maand zijn we bij NH Nieuws begonnen met het in kaart brengen van onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland. Bezoekers van onze website kunnen op onderstaande kaart een onveilige locatie aangeven. Er zijn inmiddels meer dan 1400 gevaarlijke plekken gemeld. Na Pasen gaan we met al die meldingen naar de verantwoordelijke verkeerswethouders.

Welke verkeerssituatie vind jij gevaarlijk? In onderstaande kaart kan je het aangeven!

Wat vind jij?
Zijn er nieuwe maatregelen nodig zoals het verlagen van de maximumsnelheid om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen? Of zou het al veel schelen als de huidige regels strenger worden gehandhaafd?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar depeiling@nhnieuws.nl.

Whatsapp