Ga naar Content
West-Friesland

Hoorn helpt bijen een handje en plaatst bijenkast op het stadhuis

17 april 2019, 12.16 uur · Aangepast 17 april 2019, 13.54 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Gemeente Hoorn

Op het dak van het stadhuis in Hoorn staat sinds gisteren een bijenkast. Hiermee hoopt de gemeente de bijen een handje te helpen, ze verkeren namelijk in zwaar weer.

Wethouder Simon Broersma plaatste samen met imker Jan Koomen de kast. "De beestjes leveren een grote bijdrage aan onze samenleving. Ze zorgen voor een belangrijk deel van ons voedsel", vertelt Broersma. 

Zachtaardig voor de stad
Het bijenvolk dat nu op het dak van het stadhuis staat, is de soort genaamd 'buckfast'. Koomen vertelt dat dit soort bijen extreem zachtaardig zijn en goed passen in de stad. "Het zijn goede overwinteraars, gezonde bijen en ze kunnen veel honing halen."

Lindes in Hoorn
In Hoorn halen de bijen hun voedsel enerzijds uit bloemen die mensen zaaien en anderzijds van planten in het openbaar. Bijen zijn vooral gek op de vele lindes in Hoorn. Hoeveel honing de bijen gaan produceren, is mede afhankelijk van het weer. Bij droogte is er geen nectar en zullen bijen hun honing voorraad zelf gebruiken.

Lees ook: Veel minder bijen geteld dan vorig jaar: Nederland Zoemt verlengt de telling

De gemeente roept inwoners van Hoorn op om zelf ook mee te helpen. Wie bijvoorbeeld een tuin of balkon heeft, kan het voor bijen gemakkelijker maken om voedsel en schuilplekken te vinden. Dit kan je doen door in de tuin bloemen en planten te zetten waar bijen gek op zijn en ze op die manier bezig te houden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!