Ga naar Content

Volle zaal en wisselende reacties bij première razziafilm 'Oorlog tot in het Graf'

Gisteravond ging de documentaire 'Oorlog tot in het Graf' van filmmaker Roy Dames in première. De vertoning over de gevolgen van de razzia verliep nog niet vlekkeloos, maar toch beleefden de meesten een bijzondere avond.

In het Beverwijkse Cineworld stroomde de zaal rond 20.00 uur vol. De razzia vond plaats op 16 april 1944, exact 75 jaar geleden. 486 jongemannen werden die dag door de Duitse bezetter weggevoerd naar werkkampen, waarvan 65 nooit zouden terugkeren.

Wie wel terug zou keren uit de kampen, en gisteravond ook aanwezig was, is Klaas Walthuis (95). Walthuis noemt het ondanks een aantal 'springers' in het beeld en geluid 'een knappe film'. "Maar nee, emotioneel ben ik niet geweest. Nu ben ik dat sowieso niet hoor."

Lees ook: Herdenking razzia haalt oude wonden open: "Hij liep huilend door het huis"

Cor Bart onderzoekt al jaren de razzia. Zijn oom, ook genaamd Cor Bart, overleefde niet. Dat veroorzaakte de nodige emoties. "Dat brengt dit hele proces met zich mee", vertelt Bart, die zijn onderzoek deelde met de filmmaker. "Dit raakt me gewoon altijd ontzettend, daar kan ik niks aan doen."

Kunstenaars
Bart zag ook dat er nog wat werk te doen is voor filmmaker Dames. "Maar Roy is sowieso nooit tevreden en is nu al bezig met een volgende versie. Dat zijn de kunstenaars, het is niet anders."

De komende weken is de film nog zeven keer te zien in de Beverwijkse bioscoop, die een deel van de opbrengst doneert aan de filmmaker. 

Foto: NH / Dennis Mantz