Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Detailhandel in centrum Haarlem gezond, Schalkwijk, Bloemendaal en Zandvoort moeten oppassen

17 april 2019, 12.00 uur · Aangepast 18 april 2019, 14.20 uur · Foto: NH Nieuws

Het aantal banen in de detailhandel nam het afgelopen jaar in de provincie met bijna vierduizend werkplekken toe. De gemeente Haarlem maakte met zo'n driehonderd extra banen een bijzonder sterke groei. Ook daalde de winkelleegstand sneller dan in de rest van Noord-Holland.

Dat blijkt uit onderzoek van de provincie dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het centrum van Haarlem, met 535 winkels het één na grootste winkelcentrum van Noord-Holland, heeft volgens de risico-index van Locatus gezonde en toekomstbestendige dorpscentra. In omvang moet het alleen woonboulevard Zaandam voorlaten. In Haarlem zetten winkels jaarlijks 1 miljard euro om.

Metamorfose
Haarlem-Schalkwijk en Paul Krugerkade in Noord scoren daarentegen slecht op de risico-index. Schalkwijk wacht een metamorfose en daar is alle hoop op gericht.

Voor de Krugerkade is het oppassen geblazen. De woonwinkels daar hebben de wens om naar het gebied rond de Ikea in de Waarderpolder te verhuizen. Dit bedrijventerrein is in trek, want er is ook een bouwmarkt die naast de Gamma een filiaal in de polder wil beginnen.

Leegstand
Zuid-Kennemerland telt circa 160 leegstaande winkelpanden. Het aantal winkels neemt sneller af dan het landelijke gemiddelde. In Bloemendaal is het aantal winkels zelfs het snelst teruggelopen van alle gemeenten. Zandvoort (5,9 procent) en Bloemendaal (7,8 procent) horen bij de gemeenten met een hogere winkelleegstand dan gemiddeld. In de dorpen is waakzaamheid op zijn plaats. Want Zandvoort heeft een hoge daling van het aantal werknemers per vierkante meter van 51 naar 43.

Het risico-index
De Retail Risk Index (RRI) van Locatus voorspelt hoe groot de kans is dat een ondernemer over één jaar nog gevestigd is in een winkelcentrum. Daarin wordt gekeken naar de ontwikkeling van de winkelpanden, branches, winkelstraat en markt in het winkelgebied.

Naast Haarlem maakte ook Amsterdam, Gooi en Vechtstreek en West-Friesland een sterke groei in het aantal detailhandelsbanen mee. Vooral de groei van internetbedrijven zorgen voor een groot deel van de nieuwe banen.

NH Nieuws maakte eerder deze reportage:

Kerstdrukte barst los - NH Nieuws

Lees hier alles over het onderzoek en hoe de detailhandel in Noord-Holland zich ontwikkelde.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!