Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Bijna tweeduizend banen extra in Amsterdamse detailhandel

17 april 2019, 12.00 uur · Aangepast 18 april 2019, 14.19 uur · Foto: Google Maps

Het aantal banen in de detailhandel nam afgelopen jaar in de provincie met bijna vierduizend toe. Amsterdam is verantwoordelijk voor bijna de helft van groei: in 2018 kwamen er in de stad bijna 1700 extra werkplekken bij in de detailhandel.

Dat blijkt uit onderzoek van de provincie dat vandaag wordt gepresenteerd.  

In Noord-Holland werken 149.380 mensen in de detailhandel. Ruim een derde hiervan werkt in Amsterdam. Het leeuwendeel werkt in één van de 2014 winkels rond het centrum van Amsterdam. 

Winkelleegstand
De winkelleegstand in Amsterdam ligt flink onder het landelijk gemiddelde van 7,4 procent. Daarmee is de leegstand ook lager dan in andere Nederlandse steden. Ook is in Amstelland-Meerlanden (3 procent) is de leegstand sterk  afgenomen. Deze deelregio profiteert vermoedelijk van de sterke groei van Amsterdam.

Ruimte voor groei
In de meeste deelregio’s is sprake van overbewinkeling. In deze deelregio’s zullen gemeenten kritisch moeten blijven kijken naar uitbreiding van vierkante meters in winkelplannen. In Amsterdam daarentegen is er nog wel voldoende ruimte om te groeien.

Een aantal Amsterdamse locaties heeft volgens het onderzoek wel veel winkels die hoog scoren op het risico-index van Locatus. Zowel Westpoort, Ganzenpoort als Amsterdamse Poort kennen risico’s voor de toekomst. Amsterdamse Poort is in de regio het wijkcentrum met de hoogste leegstand: 17 procent, tegenover 11 procent in 2018.

Het risico-index
De Retail Risk Index (RRI) van Locatus voorspelt hoe groot de kans is dat een ondernemer over één jaar nog gevestigd is in een winkelcentrum. Daarin wordt gekeken naar de ontwikkeling van de winkelpanden, branches, winkelstraat en markt in het winkelgebied.

Naast Amsterdam maakte ook Alkmaar, Gooi en Vechtstreek en West-Friesland een sterke groei in het aantal detailhandelbanen mee. Vooral de groei van internetbedrijven zorgen voor een groot deel van de nieuwe banen. 

Lees hier alles over het onderzoek en hoe de detailhandel in Noord-Holland zich ontwikkelde.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!