Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Verbod op pulsvissen nu officieel: "Je wordt gewoon afgemaakt"

16 april 2019, 14.57 uur · Aangepast 16 april 2019, 15.16 uur

Vandaag werd bekend dat er officieel een einde komt aan de pulsvisserij. En dat komt aan als een klap in de nek, volgens pulsvisser Guido Betsema uit Oudeschild. "Je wordt in de grond geschopt."

"Het slaat helemaal nergens op. Wetenschappelijk gezien staat alles aan onze kant", vertelt Guido aan NH Nieuws. Vandaag werd bekend dat het Europees Parlement officieel een streep zet door de pulsvisserij, wat betekent dat de Nederlandse vloot met pulsvissers een andere oplossing moet bedenken.

Pulsvissen
Pulsvissen is een methode waarbij kleine stroomstootjes over de bodem van de zee of oceaan worden gegeven om te zorgen dat de vissen opspringen en in het net terecht komen. Een andere methode maakt in plaats van stroomstoten gebruik van waterkettingen die over de bodem slepen.

De familie van Guido zit al jarenlang in de pulsvisserij. Sterker nog, zij stonden samen met anderen aan de grondslag van deze methode van vissen. Voor hem voelt deze beslissing dan ook als een klap in zijn nek. Vooral omdat de wetenschap volgens hem aan de kant van de pulsvissers staat. 

Doorgaan
Op de vraag of ze toch doorgaan met vissen is Guido resoluut: "We moeten wel. Dat is altijd een sterke kracht geweest van de Nederlandse visserij en de familiebedrijven. Maar nu had je eindelijk iets moois, de vloot draaide weer goed, er werd weer gedacht over nieuwbouw en verbouwingen, bij de werven ging het goed, noem maar op."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws