Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Het veranderende winkelaanbod in de provincie: minder winkels, maar wel meer banen

17 april 2019, 12.00 uur · Aangepast 17 april 2019, 16.39 uur · Foto: Adobe Stock

Winkelen doen we allemaal, maar de manier waarop en vooral wáár we winkelen is in de afgelopen jaren flink veranderd. En wat heeft dat voor gevolgen voor het winkelaanbod in de straten? De provincie Noord-Holland heeft daarom een grootschalig onderzoek gedaan naar de winkels en de werkgelegenheid die ze bieden. NH Nieuws zet de cijfers en feiten voor je op een rij. Onderaan het artikel kun je doorklikken naar de cijfers van jouw regio.

Werkgelegenheid
Met bijna 150.000 banen werkt ongeveer een op de tien van alle Noord-Hollanders in de detailhandel. 40 procent daarvan werkt parttime. De werkgelegenheid in de detailhandel in onze provincie is in het afgelopen jaar met bijna 3 procent toegenomen, namelijk met 3.860 banen. Vooral in Amsterdam (plus 1.670 banen), Haarlem en Heerhugowaard (beide plus 300 banen) en Hilversum (plus 290 banen) kwam er veel werkgelegenheid bij.

De gedeputeerde van de provincie, Jaap Bond, noemt deze cijfers 'natuurlijk goed nieuws'. "De economie trekt op alle fronten de laatste jaren aan. Aan de andere kant gaan steeds meer mensen internetwinkelen, ook voor de dagelijkse boodschappen. In het onderzoek zie je dat het resultaat van deze twee ontwikkelingen toch positief uitvalt voor de Noord-Hollandse werkgelegenheid."

Winkeloppervlak
Het aantal winkels daalt al jaren gestaag, maar het winkeloppervlak groeit daarentegen wel. De winkels die er nog wel zijn, worden dus groter. Noord-Holland telt nog ruim 16.000 winkels verspreid over 4,3 miljoen vierkante meters. In alle Noord-Hollandse regio's namen de 'winkelmeters' afgelopen jaar toe, behalve in West-Friesland en Gooi en Vechtstreek.

Winkelaanbod
Twee jaar geleden telde de provincie Noord-Holland 16.719, nu zijn dat er 16.214. Een afname 3 procent. Wanneer je de afname van het aantal winkels sinds 2005 neemt, dan is deze daling minder hard dan het landelijke gemiddelde. Dat geldt overigens niet voor de regio Gooi en Vechtstreek. Hier is het winkelaanbod sinds 2005 met bijna een kwart afgenomen. In het noordelijke deel van de provincie verdwijnen de winkels juist mínder snel.

Internet 
Zoals hierboven al beschreven: het aantal banen in de detailhandel is toegenomen in het afgelopen jaar, maar het aantal fysieke winkels juist flink afgenomen. Dat komt door de postorder- en internetbedrijven, als gevolg van het online-shoppen. Bijna de helft van alle nieuwe banen in de detailhandel afgelopen jaar zijn in deze sector (1.474 banen) erbij gekomen. Ruim 9 procent van alle banen in de detailhandel liggen bij postorder- en internetbedrijven. In 2005 was dit nog een schamele 1 procent. De groei in werkgelegenheid is vooral zichtbaar in Amsterdam (plus 716 banen) en Amstelland-Meerlanden (plus 230 banen). 

Leegstand
Leegstand van winkels is een groot probleem, erkent ook de gedeputeerde van de provincie, Jaap Bond. "Lege panden vormen nog steeds een bedreiging voor de vitaliteit en toekomstbestendigheid van winkelgebieden", aldus Bond. Gelukkig voor Noord-Holland is de leegstand lager dan het landelijke gemiddelde. In onze provincie staat 5,2 procent van de winkelpanden leeg, tegenover 6,7 procent in het hele land. 

Het afnemen van de leegstand heeft onder andere te maken met dat leegstaande winkelpanden worden omgebouwd tot woningen. Daarmee wordt zowel de leegstand van winkels aangepakt, als de krappe woningmarkt.

Reactie gedeputeerde op de cijfers
Gedeputeerde Bond had wel verwacht dat Noord-Holland op het gebied van leegstand beter zou 'scoren' dan het landelijke gemiddelde. "Maar," zegt hij, "het terugdringen van leegstand gaat niet vanzelf, ook niet in Noord-Holland." Hij roemt daarmee de rol van gemeenten, die de afgelopen jaren 'heel verstandige en soms heel dappere keuzes hebben gemaakt'.

De gedeputeerde noemt als voorbeeld het geven van een nieuwe bestemming aan gebieden waar op dat moment nog winkels zijn. "Of aan het bieden van ruimte aan horeca, cultuur of andere functies in winkelstraten óf door zelfs het schrappen van eerder gemaakte plannen voor winkelgebieden."

Cijfers per regio
Ben je benieuwd naar de onderzoeksresultaten bij jou in de buurt? Klik dan hieronder op jouw regio!
Alkmaar e.o.
Amsterdam e.o.
't Gooi
Haarlem e.o.
Haarlemmermeer
Noordkop
IJmond
Zaanstreek

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!