Start van hoofdcontent

TEXEL

nl

Pulsvisserij verboden door Europees Parlement: "In en in triest wat hier gebeurt"

16 april 2019, 13.06 uur · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Het Europees Parlement heeft zojuist besloten dat de pulsvisserij verboden wordt. Dat is geen verrassing: het hing al een tijd lang in de lucht. Toch is de teleurstelling bij de naar Straatsburg afgereisde Nederlandse vissers groot.

Maarten Drijver is namens de Texelse vissers naar het Europees Parlement gegaan met toch nog ergens de hoop op een wondertje. "Teleurstellend, ik had natuurlijk nergens meer op gerekend maar je hoopt op een beter resultaat", zegt hij in een eerste reactie tegen NH Nieuws.

Lees ook: Protest in Den Haag laatste strohalm voor pulsvisserij: "Met rug tegen de muur"

De pulsvisserij is een manier van vissen waarbij met behulp van stroomstootjes de vissen van de bodem in de netten terechtkomen. Hierbij hangen de netten net boven de bodem in plaats van met de traditionele boomkorsvisserij waarbij de netten over de boden slepen. Het dieselverbruik bij pulsvisserij is daardoor veel lager.

Triest
Vanuit Frankrijk is in Europa stevig geprotesteerd tegen deze vorm van vissen: zij vinden het oneerlijke concurrentie. "Bij de stemming gingen de Fransen staan", vertelt Drijver. "Frankrijk heeft ons de nek omgedraaid. Ze denken heel Europa te kunnen bestieren. En het begint er nog op te lijken ook."

Hij verbaast zich over de manier waarop alles gedaan is. "Zonder wetenschappelijk bewijs een sector de nek omdraaien. Natuur en innovatie zijn de dupe. We moeten de boel weer bij elkaar rapen en kijken of we weer innovaties kunnen bedenken. In en in triest wat hier gebeurt. Dat dit in een geciviliseerde wereld kan."