Ga naar Content

Discussie verkoopverbod plastic waterflesjes Texel komt op stoom

Burgemeester Uitdehaag van Texel tweette afgelopen week dat het eiland eens zou kunnen nadenken over een verbod op de verkoop van plastic waterflesjes. Volgens de burgemeester wordt er teveel energie verspild met de productie en het vervoer van de flesjes terwijl er prima water uit de kraan stroomt.

"Er zijn heel veel reacties en daar ben ik heel erg blij mee", zegt burgemeester Michiel Uitdehaag vanmorgen over zijn actie, "Het leeft enorm. Mensen begrijpen het. Natuurlijk zijn er aandachtspunten maar mensen lijken te begrijpen dat we dit soort flesjes niet hoeven te vervoeren."

Bevoegdheid
Uitdehaag zwengelde de discussie aan in aanloop naar de bijeenkomst over plastic tijdens het Europese democratiefestival dat dit weekend op het eiland werd gehouden. Grote vraag is of de gemeente wel de bevoegdheid heeft om zo'n verbod in te stellen: "Je kunt het altijd opnemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Maar het is veel interessanter om te kijken of we meer watertappunten kunnen aanleggen", zegt de burgemeester daarover.

Boswachter Anna
Hoe groot het plastic probleem is, weet Staatsbosbeheer als geen ander: "Het gevaar, bijvoorbeeld met plastic flesjes is dat ze opbreken in hele kleine stukjes en uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen", vertelt boswachter Anna Sprenkeling daarover, "Tijdens een opruimactie in de Slufter hebben we laatst zo'n 18 kuub afval opgehaald waaronder ook waterflesjes."

Lees ook: De Peiling: Burgemeester Texel wil verbod op plastic flesjes met water

Sprenkeling vindt de actie van de burgemeester om de discussie eens aan te zwengelen dan ook een goede: "We hebben hier hartstikkele lekker kraanwater dus ik zie eigenlijk niet in waarom je nog water in plastic flesjes nodig zou hebben."

Natura2000 en Unesco-werelderfgoed
Het twitterbericht komt natuurlijk niet toevallig van de burgemeester van Texel. Het eiland wil als duurzaam en groen bekend staan. "We zitten hier in een Natura2000-gebied en een Unesco-werelderfgoed dus dan heb je nog een extra verantwoordelijkheid."

Of de politiek ook meteen al in actie komt, is de vraag. Vanmorgen had de burgemeester in ieder geval nog geen moties binnen over het verbieden van de verkoop van plastic flesjes water.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH