Schiphol

Onderzoek na doorstart bij harde wind op Schiphol

16 april 2019, 09.57 uur · Aangepast 17 april 2019, 12.12 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Whatsapp

Luchtverkeersleiding Nederland doet onderzoek naar een voorval op Schiphol waarbij een vliegtuig na een doorstart waarschijnlijk te dichtbij een ander toestel kwam. NH Nieuws meldde eerder dat het over vliegtuigen van China Airlines en Emirates ging, maar volgens LVNL klopt dat niet. LVNL wil niet zeggen om welke toestellen het wel gaat.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het voorval is op maandagochtend 25 maart. Er worden op die dag vluchten vertraagd en geannuleerd vanwege harde wind. Zowel een China Airlines-Airbus als een Emirates-Boeing nadert de Buitenveldertbaan voor de landing. Volgens een woordvoerder van LVNL zou het gaan om een voorval tussen twee andere vliegtuigen. Overigens wordt er bij LVNL ook intern onderzoek gedaan naar de doorstarts van China Airlines en Emirates.

Lees ook: Groot alarm op Schiphol voor terugkerende Aeromexico-Boeing

Op de site Casperflights, dat ook door het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol gebruikt wordt om vliegverkeer voor omwonenden in zicht te brengen, is te zien dat het China Airlines-toestel al een doorstart gemaakt heeft als het voor de tweede keer invoegt voor de nadering voor de Buitenveldertbaan.

Tekst gaat verder onder de video

NH Nieuws

Amsterdam-Zuidoost
Vervolgens is te zien dat de Emirates-Boeing boven Amsterdam-Zuidoost een uitwijkende manoeuvre maakt om niet te dichtbij de Airbus A350 te komen. De Airbus maakt de landing weer niet af en wijkt uiteindelijk uit naar Düsseldorf. De Emirates-Boeing start ook een keer door, maar landt na een tweede poging wel op diezelfde Buitenveldertbaan.

Onderzoek
Een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) kon NH Nieuws vanwege een lopend onderzoek niet meer vertellen dan dat er 'een voorval' is geweest tussen twee vliegtuigen die op 25 maart de Buitenveldertbaan naderden. LVNL heeft het voorval ook gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Whatsapp