Haarlem

Heemsteedse pastoor en parochianen geraakt door brand Notre Dame: "Cocktail van emoties"

16 april 2019, 12.27 uur · Aangepast 16 april 2019, 12.42 uur
Door Geja Sikma · Foto: Jan Jaap van Peperstraten/ANP

Whatsapp

Bij de ochtendviering in de Onze Lieve Vrouw Hemelvaart in Heemstede heeft pastoor Jan-Jaap van Peperstraten geschokte parochianen opgevangen. "Het zijn vooral ouderen, die het gisteravond nog niet hadden gehoord en er vanochtend mee waren opgestaan." Ook bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam laat weten 'in gedachten en gebeden te zijn bij allen die zich verbonden voelen met deze kerk'.

Pastoor Van Peperstraten spreekt van een 'cocktail aan emoties'. Toch overheerst de opluchting als NH Nieuws hem aan de telefoon heeft. "Het orgel is gespaard!", vat hij het laatste nieuws uit Parijs samen.  

Lees ook: Wie is toch die Heemsteedse 'Twitterpastoor' die uit een Amsterdamse kerk werd gezet? 

Ondanks de pijn is hij opgelucht dat de kathedraal grotendeels behouden is gebleven. Dat op de eerste foto's van 'the day after' het hoogaltaar met het kruis nog goed te zien zijn - en intact lijken - raakt de pastoor zichtbaar.

"Maar me moeten ons realiseren dat een ongeluk in een klein hoekje zit", refereert hij aan de kerkbranden in Limmen en in Amstelveen. "We mogen blij zijn dat er in Parijs geen opzet in het spel lijkt te zijn."

Lees ook: Zeer grote brand verwoest Corneliuskerk Limmen: "Het is verschrikkelijk triest"

De schade aan het gebouw loopt in de honderden miljoenen euro's en het herstel zal tientallen jaren gaan duren. Ondanks de renovatie vindt Van Peperstraten dat de brand aantoont 'dat niets op aarde is gebouwd voor de eeuwigheid'. "En dat is ook een geestelijke werkelijkheid."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp