Ga naar Content
West-Friesland

'Gijs de Gans' voor altijd herdacht in Twisk

16 april 2019, 11.20 uur · Aangepast 16 april 2019, 11.37 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Gijs de Gans

"Het is mooi hoe een gans de mensen kan verbinden", zegt voorzitter Vok Kay van de dorpsraad in Twisk. Gijs, die vorig jaar overleed, was voor veel mensen niet zomaar een gans. Vele mensen hebben hem verzorgd gedurende zijn leven. Hij bracht het dorp samen en dat mag niet worden vergeten.

Daarom is er in Gijs' eer een bronzen beeld gemaakt dat vrijdag wordt onthuld. Zelfs burgemeester Frank Streng zal hierbij aanwezig zijn, want zo bijzonder was Gijs voor de buurt. Gijs werd 25 jaar geleden geboren en overleed vorig jaar in de eerste week van juni.

Verwisselde eieren
Naast het beeld komt een informatiebord, waarop het bijzondere verhaal van het leven van Gijs staat beschreven. Want het was al een wonder dat Gijs werd geboren. Zijn ouders waren namelijk onvruchtbaar. Een buurtbewoner vond dat zo zielig dat de onbevruchte eieren stiekem werden verwisseld met bevruchte eieren van een ganzenpaar uit Zwaagdijk. 

Nooit meer
Jopie Koeleman verzorgde hem het grootste deel van zijn leven. Gijs was een icoon, zo luidt ook het memoire dat het dorp heeft geschreven. "Geen luidruchtige begroetingen meer zodra Jopie eraan kwam. Geen enthousiast gegak meer naar voorbijgangers als ze hem riepen. Nooit meer chagrijnig worden van de grasmaaier. Geen herkenningspunt meer in het dorp."

💬 Whatsapp ons!
Leeft er in jouw dorp ook zo'n iconisch dier waar iedereen van houdt? Stuur ons jouw verhaal op 0630093003!