Ga naar Content

Buurt klaar met overlast: "Het ziekenhuis neemt geen enkele verantwoordelijkheid"

Omwonenden van het Ter Gooi ziekenhuis in Hilversum hebben geen goed woord over voor het parkeerbeleid van het ziekenhuis. Bezoekers parkeren massaal gratis in de wijk en dan zijn de tarieven bij het ziekenhuis recent ook nog verhoogd.

"Ik vind het overdreven als je een uurtje binnen bent, dat je dan twee euro moet betalen", zegt een vrouw die zojuist met haar man de auto in de woonwijk heeft geparkeerd. Volgens haar zijn de toegangen richting de parkeerplaatsen van het ziekenhuis ook te smal. "Het is gewoon ook openbaar terrein. Dus ik mag hier staan." 

Lees ook: Buren Hilversums Tergooi willen ziekenbezoek uit buurt weren met betaald parkeren

Zo denken veel bezoekers van het ziekenhuis erover, blijkt uit het feit dat de wijk volstaat met auto's, terwijl er op de parkeerplaatsen van het ziekenhuis nog wel degelijk plaats is. De parkeerplaatsen zijn krap waardoor bewoners ook vaak schade aan hun auto's hebben. Het ziekenhuis neemt ondanks de voortdurende klachten volgens de omwonenden geen maatregelen.

Betaald parkeren
Om de parkeerproblemen aan te pakken zijn de bewoners begin dit jaar zelf al in actie gekomen door handtekeningen op te halen voor betaald parkeren. Met als resultaat dat er een peiling komt onder alle wijkbewoners. Laurette de Vries is voorzitter van het bewonerspanel van de Van Linschotenlaan (van de oneven nummers). Zij heeft mede het initiatief genomen en hoopt nu dat een meerderheid van de wijkbewoners 'ja' zegt. 

Lees ook: Hilversummers vrezen invasie ziekenbezoekers door verhoging parkeertarieven

Maar niet alle wijkbewoners steunen het plan. Rob Proper vindt het onterecht dat de kosten zo bij de bewoners komen te liggen en denkt ook niet dat een parkeervergunning de problemen oplost. "Het ziekenhuis neemt geen enkele verantwoordelijkheid en wentelt alles af op de bewoners. Dat is onacceptabel." Hij heeft bij de houding van het ziekenhuis ook een slogan: "Uw parkeerprobleem zal ons een zorg zijn." Hij ziet het liefst dat een deel van het verkeer wordt omgeleid, zodat de buurt wordt ontlast.

Bouwput
Naast het verkeer door de buurt voor het ziekenhuis, ondervindt de buurt ook last van tal van bouwwerkzaamheden die elkaar op lijken te volgen. Al jaren worden er rondom de buurt tal van bouwwerkzaamheden uitgevoerd. Is het geen prestigieus appartementencomplex, dan is het wel een tunnel of een rondweg. Op dit moment liggen de straten ook open vanwege het warmtenet. Het einde is voorlopig niet in zicht. Het ziekenhuis is bezig met nieuwbouw en de snelle HOV-buslijn zal in de buurt ook niet ongemerkt blijven. "Mensen zijn het zat", zegt De Vries. "Sommigen voelen dat ze al jaren in een bouwput leven. Die willen eigenlijk weg."

Bianca Verweij, fractievoorzitter van de SP in Hilversum, vindt ook dat er ingegrepen moet worden. "Deze wijk is al jarenlang de dupe van alles wat gebeurt. De gemeente, woningcorporaties en het ziekenhuis moeten verantwoordelijkheid nemen." Ze gaat dit bij de verantwoordelijk wethouder aankaarten en ze vindt dat het ziekenhuis moet opdraaien voor de kosten van een eventuele vergunning. De gemeente Hilversum laat weten niet te kunnen reageren, omdat de situatie nog in kaart wordt gebracht.

Reactie Ter Gooi (Het ziekenhuis wilde alleen schriftelijk reageren. Hieronder de antwoorden op onze vragen)

- Waarom heeft het ziekenhuis bij het verhogen van de tarieven voor betaald parkeren geen rekening gehouden met de gevolgen voor de omgeving?
Mensen parkeren al jarenlang hun auto in de woonwijk, dat staat los van de tariefaanpassing. Op onze website vragen wij onze patiënten en bezoekers actief rekening te houden met omwonenden en niet in de wijk te parkeren. Het tarief is 6 jaar lang 2 euro geweest en in die tijd hebben wij geen prijsverhoging doorgevoerd. Wij hebben onze tarieven sinds februari 2019 voor onze beide locaties gelijk getrokken. De eerste 20 minuten kunnen mensen nu gratis parkeren (dat was in Hilversum niet zo), van 21 minuten tot 120 minuten betalen ze 2 euro en daarna voor elk uur 1 euro meer, met een maximum van 6 euro per dag. De geruime meerderheid van patiënten en bezoekers blijft minder dan 2 uur in het ziekenhuis; voor hen is er niets veranderd.

- Is het ziekenhuis bereid als goede buur om bij te dragen aan de kosten voor betaald parkeren in de buurt?
Onze belangrijkste taak is het zorgen voor de continuïteit van zorg. Zoals u weet staan de budgetten in de zorg onder druk. Wij hebben geen budget om betaald parkeren voor de buurt te betalen. De inkomsten die wij krijgen uit het betaald parkeren gebruiken wij voor de beveiliging, beheer en onderhoud van het terrein. 

- Bent u bereid mee te werken aan andere oplossingen? Wat zou dat kunnen zijn?
In onze ogen is de oplossing van dit probleem verbeterd openbaar vervoer, bijvoorbeeld door de komst van de HOV. Ook denken wij dat de parkeerdruk in de wijk iets vermindert als de nieuwe hoofdingang straks aan de Soestdijkerstraatweg ligt en minder mensen via de Van Riebeeckweg naar het ziekenhuis komen. Zoals gezegd attenderen wij patiënten en bezoekers via onze website erop om rekening te houden met de buurt. Ook zullen we actiever communiceren dat mensen gratis kunnen parkeren als zij bijvoorbeeld een voorlichtingsavond of donderdagavondcollege van het ziekenhuis volgen.

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws