Noord-Holland

Informateur GroenLinks: 'Grote verschillen tussen partijen, maar samenwerking is mogelijk'

16 april 2019, 08.20 uur · Foto: John Dalhuijsen

Whatsapp

De provinciale informateurs geloven in een coalitie met GroenLinks, VVD, D66 en de PvdA, maar er zijn wel grote verschillen. Dat zegt GroenLinks-informateur Laura Bromet in de Ochtendshow op NH Radio.

Gisteren lieten de informateurs van GroenLinks en de VVD weten dat er voldoende draagvlak is voor een coalitievorming tussen de vier partijen. Het is de conclusie na verschillende formatiegesprekken.

Lees ook: Informateurs zien 'draagvlak' voor coalitie met VVD, D66, GroenLinks en PvdA

Het wordt wel lastig. "Vooral tussen VVD en GroenLinks zijn er grote verschillen als het gaat over de aanleg van wegen, de energietransitie en over waar je huizen bouwt voor de Noord-Hollanders. Daar zullen nog heel wat noten over gekraakt moeten worden", aldus Bromet. "Ik verwacht wel dat ze eruit komen. Er is afgetast waar de verschillen liggen en wij hebben geconcludeerd dat er best een akkoord te sluiten is."

Met alle partijen is gesproken. Na de verkiezingen mocht eerst winnaar Forum voor Democratie kijken of er een coalitie te vormen viel met andere partijen. Dat bleek niet het geval. Vooral over het onderwerp klimaat zijn veel partijen het niet eens met Forum. 

Lees ook: Verkiezingen: GroenLinks formeert, Forum voor Democratie buitenspel

GroenLinks en VVD kregen na Forum voor Democratie de meeste stemmen. Van die partijen gingen daarom informateurs in gesprek met andere partijen. Ook zij concludeerden dat er met Forum geen coalitie te vormen is.

De taak van de informateur zit er nu op. Volgens Bromet is de kans groot dat morgen in de Provinciale Staten wordt gesproken over vervolgstappen. "Zij moeten een beslissing nemen over het vervolgproces om daadwerkelijk onderhandelingen te starten. Ik verwacht dat dat binnenkort gaat gebeuren."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp