Ga naar Content

Jubilerende Dorstige Biet: 'Strijd om grootste biet is begonnen!'

De strijd om de grootste voederbiet van de Noordkop en West-Friesland is weer losgebarsten. Leden van De Dorstige Biet hebben de eerste plantjes uit de kas gehaald en in de volle grond gezet. De vereniging bestaat 45 jaar en hoopt dit jaar op een recordbiet. "Zwaarder dan 71 kilo lijkt een utopie, maar je weet maar nooit."

"Het was afgelopen week nog te koud om de bietenplanten buiten te zetten", vertelt Adrie Beemsterboer aan NH Nieuws. Hoewel het vooral gaat om de lol bij de Dorstige Biet, neemt Adrie (al een paar keer kampioen) de wedstrijd toch heel serieus; losse grond, extra mest en een windscherm op het stukje waar de bieten groeien. 

Lees ook: De Dorstige Biet hoopt op een 'jubileumbiet'

De Dorstige Biet is in 1974 opgericht. Om een kratje bier werd gewed wie de grootste voederbiet had. Inmiddels doen meer dan 300 leden mee aan de wedstrijd die ieder jaar eindigt met het Bietenbal in november. Bieten worden in de week voor het Bietenbal gerooid en gewogen. De zwaarste woog in 2005 ruim 71 kilo. 

Lees ook: Tuinders rooien 'prijswinnende' bieten

Theo Beemsterboer heeft een kleine achterstand opgelopen, omdat hij zijn plantjes te veel water heeft gegegeven. "Ik had niet goed gekeken. ze dreven rond in de pot." Adrie grinnikt, "maar hardlopers zijn doodlopers. Ik lach niet te hard, want hij kan straks zomaar toch de zwaarste biet hebben."

Inschrijven en deelnemen kan nog tot 1 mei. 

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos