Ontwerpers maken marmer van gebruikte plastic zakken

0
Whatsapp

Amsterdam

Ontwerpers maken marmer van gebruikte plastic zakken

16 april 2019, 05.21 uur · Aangepast 17 april 2019, 08.24 uur

Plastic is de grondstof van de massaproductie. De wereld ligt er vol mee en het vormt een groot probleem voor het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om plastic afval een nieuw leven te geven. Zo verwerken Bob Vos en Alessandro Iadarola met hun Amsterdamse bedrijf Polimeer afvalplastic tot unieke handgemaakte designproducten.

De ontwerpers van Polimeer vinden het zonde dat plastic vooral gebruikt wordt voor wegwerpproducten. "Wij willen laten zien dat plastic wel degelijk een fantastisch materiaal is, dat ook heel duurzaam kan zijn", vertelt Bob Vos. "Plastic gaat heel lang mee, het kan goed tegen vocht en chemicaliën. En je kan het telkens weer opnieuw verwerken."

Waardevol
Er zijn heel veel soorten plastic. Het plastic dat Polimeer verwerkt, bestaat vooral uit de alledaagse plastic zakjes en verpakkingen. "In plaats van weggooien, kunnen wij het hergebruiken en er iets waardevols van maken. Door er iets moois van te maken, zorgen we er ook voor dat het langer meegaat", vertelt Alessandro Iadarola.

Plastic is voor Bob en Alessandro hetzelfde als wat steen is voor een beeldhouwer. Als ambachtslieden bewerken ze het materiaal. De ontwerpen variëren van een grote bank tot kleine sleutelhangers. Wat opvalt is dat elk ontwerp een unieke marmerstructuur heeft. Polimarble noemen de ontwerpers het. Marmer, maar dan van plastic.

GO!-NH
Polimeer is een van de 16 circulaire bedrijven die de provincie Noord-Holland geselecteerd heeft voor GO!-NH. Met het GO!-NH programma helpt de provincie circulaire ondernemers om zakelijk verder te ontwikkelen. Voor Bob en Alessandro komt dit op een goed moment. Ze onderzoeken nu hoe ze de productie kunnen verhogen en daarmee nog meer plastic kunnen hergebruiken in hun ontwerpen.

Kijk de aflevering hieronder: 

NH Nieuws

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland. Bekijk hier alle verhalen.

Whatsapp