Ga naar Content

'Meeuwenterreur' in IJmuiden: broedende vogels houden mensen uit hun slaap

Het loopt de spuigaten uit. De meeuwen in IJmuiden krijsen de hele stad bij elkaar. En dan is het broedseizoen nog niet eens begonnen. Het kost Ton Schroor zijn nachtrust.

"Ik moet met alle ramen en deuren dicht slapen, anders word ik om vier uur wakker van het gekrijs. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Op het moment dat iedereen uitkijkt naar het mooie weer, houdt Ton zijn hart vast. De meeuwen in IJmuiden staan  op punt te gaan broeden. Behalve agressief zijn de vogels dan luidruchtig. Hij vindt dat er iets aan gedaan moet worden. "Ik doe een beroep op de gemeente en de woningbouwvereniging dit probleem aan te pakken, want er is echt spraken van terreur."

Lees ook: Alkmaar start nieuwe campagne tegen overlast meeuwen

De oorzaak van de overlast zou deels terug te voeren zijn op mensen die de meeuwen eten geven. Volgens de gemeente Velsen helpt een verbod niet. In het kader van minder regels is het uit de Algemene Politie Verordening (apv) gehaald. Handhaving door de politie zou lastig zijn.

Ontmoedigingsbeleid
Wel voert de gemeente een zogeheten ontmoedigingsbeleid. Inwoners van Velsen worden via sociale media en de plaatselijke kranten gevraagd niet te voederen en afval op te ruimen. Volgens Johan Zwakman van het wijkplatform IJmuiden-Noord werkt dit niet. "Er zal echt opgetreden moeten worden tegen mensen die voeren. Niet tegen de opa die met zijn kleinkinderen een beetje brood strooit, maar tegen mensen die extreem voederen, en dat gebeurt in IJmuiden, zou je moeten kunnen optreden."

Levendig en Gezond Velsen (LGV) alsmede D66 hebben aangekondigd een motie in te dienen om de gemeente de overlast te laten inventariseren. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: