Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Waerdse Energie Circuit bespaart door hergebruik van warme en koude energie

16 april 2019, 09.28 uur · Aangepast 17 april 2019, 10.24 uur

Heerhugowaard loopt voorop in de energietransitie van Nederland. Zo werd er in 2017 een begin gemaakt met de ontwikkeling van Het Waerdse Energie Circuit. Het is een systeem waarbij bedrijven, instellingen en bewoners elkaars overschot aan koude of warme energie delen en gebruiken.

Bij het Waertse Energie Circuit draait het vooral om het nuttig gebruiken van restwarmte. Projectleider Peter Sterrenburg van Kodi BV vergelijkt het met de werking van een koelkast. "Als je een pak melk in de koelkast zet om te koelen, dan ga je er eigenlijk warmte aan onttrekken. Daarom is de achterkant warm. Wij vangen deze warmte op en gebruiken die elders waar ze warmte nodig hebben", legt hij uit.

Koelen levert warmte op
Om te snappen hoe dit in het groot werkt, moeten we even verderop naar de azijnfabriek van Burg. Hier wordt azijn gemaakt in enorme silo's. Deze moeten continu gekoeld worden en dat levert warmte op. "Onderaan in de silo zit een spiraal. Daar sluiten wij koud water op aan. In de silo wordt dat opgewarmd en wij voeren dat af naar het Waerdse Energie Circuit."

De warmte die niet direct gebruikt wordt door andere partijen, wordt opgeslagen op 180 meter diepte onder de grond en daar blijft het op temperatuur. Dankzij de opslag en het hergebruik van warme en koude energie levert het Waerdse Energie Circuit voor de deelnemers een enorme energiebesparing op.

Kijk de aflevering hieronder: 

Jouw NH - aflevering 1 - NH Nieuws

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland. Bekijk hier alle verhalen.