Ga naar Content

Bewoners van Hoorn Kersenboogerd komen zelf met oplossingen voor hun buurt

Een groep buurtbewoners in Hoorn Kersenboogerd doet al een jaar van alles om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren. Bewoonster Marianne van Beers vindt dat je niet moet wachten op de gemeente. “Zeg niet wat er allemaal fout is, maar kom zelf met een oplossing en steek je handen uit de mouw."

De buren werkten vorig jaar voor het eerst samen tijdens de Landelijke Opschoondag. Daarna is de samenwerking genaamd 'Groep Groef' ontstaan met buren die aan de Groef wonen. "Het is een kleine groep die de boel aanstuurt en een grote groep van soms wel 35 mensen die alle hand-en-spandiensten doen," zegt Marianne in NH Buurten.

Overlast en geweld
De Hoornse wijk is de afgelopen jaren vaak in het nieuws geweest vanwege overlast door hangjongeren en criminaliteit. In het huis tegenover Marianne is bijvoorbeeld een gewelddadige inbraak geweest waarbij de inbreker een mes trok. "Kwetsbare groepen zijn bij elkaar gestopt in de Kersenboogerd en mensen kenden elkaar niet."

Lees ook: Buren in actie om verloedering Kersenboogerd tegen te gaan

De bewoners aan de Groef hebben genoeg van onveilige situaties en zwerfafval. Ze hebben de handen ineen geslagen. Samen hebben ze nieuwe schuttingen en verlichting geplaatst. De bosjes die het zicht belemmerde zijn weggehaald en er is een bloemenweide geplant. Ook vertelt Marianne dat de buurt elkaar nu beter kent 'en dat voelt veiliger.'

'Niet bij de pakken neerzitten'
Frieda de Haas organiseert elke maand een bewonersavond in de Kersenboogerd. Volgens haar is het onveilige gevoel afhankelijk van waar je woont in de wijk. Vooral mensen rondom het station hebben te maken met overlast. Frieda heeft een advies voor mensen die hun wijk leefbaarder willen maken. "Zorg dat jouw problemen bekend zijn bij de gemeente en ga als buurtbewoners samen iets doen. Maar ga vooral niet bij de pakken neerzitten."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij goede of bijzondere dingen gedaan voor jouw wijk? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Buurten