Ga naar Content

Hilversumse leerlingen eisen zonnepanelen op schooldak: "Beter voor natuur en milieu en dus voor ons"

Noord-Holland heeft de meeste zonuren van heel Nederland. De provincie stimuleert allerlei initiatieven om de zon als energiebron te benutten. Dat gebeurt ook steeds meer op daken van scholen. Zo zien de leerlingen van de Lorentzschool in Hilversum graag dat er op hun schooldak zonnepanelen komen.

De Lorentzschool vindt het belangrijk dat de leerlingen zelf mee helpen bouwen aan een duurzame wereld. Daarom zamelen de leerlingen flessen en doppen in voor goede doelen. Leerlingen verzorgen de moestuin en voelen zich verantwoordelijk voor het afval. Maar er is één ding dat ze nog niet hebben: zonnepanelen op dak.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Daarin staat de school niet alleen. In Nederland zijn er nog 6.000 andere scholen, die ook graag zonnepanelen op hun dak willen. "Wij doen er als school alles aan om zo duurzaam mogelijk te worden. Maar zonnepanelen op het dak plaatsen is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is best ingewikkeld en kost veel geld en tijd. En daar hebben we hulp bij nodig", legt directeur Jeroen Jansen uit.

Als de Hilversumse wethouder Annette Wolthers de school bezoekt, overhandigen de leerlingen kaartjes met daarop hun motivatie om zonnepanelen op het dak te hebben. Zo vindt Lise van der Ploeg uit groep 7 zonnepanelen belangrijk, omdat er geen gas wordt verbrand. "Alleen de zon heb je ervoor nodig", aldus Lise. "Het is beter voor de natuur en het milieu en dus beter voor ons", vult Levi van ‘t Hoenderdal uit groep 5 aan.

Lees ook: Deze week in Jouw Noord-Holland: Duurzame Energie

De wethouder begrijpt dat de wens om zonnepanelen op het dak heel erg leeft bij de leerlingen. Ze belooft dat ze er alles aan zal doen om de school hierbij te helpen.

Schooldakcoach
Een andere partij die de Lorentzschool kan helpen in de omschakeling naar zonne-energie is stichting Schooldakrevolutie. Deze stichting levert onder meer een 'schooldakcoach' die de school gedurende het hele proces begeleidt. Daarnaast biedt stichting ook nog leerzame workshops over duurzaamheid voor de leerlingen aan.

Kijk hier naar een interview met Gijs van de Laar, schooldakcoach van stichting Schooldakrevolutie:

190416_JNH_ITEM_schooldakrevolutie - NH Nieuws

Kijk de aflevering hieronder: 

Jouw NH - aflevering 1 - NH Nieuws

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland. Bekijk hier alle verhalen.