IJmond

Lid dorpsraad Wijk aan Zee: "Nieuw onderzoek afvalberg is een zoethoudertje"

15 april 2019, 18.00 uur · Foto: ANP

Whatsapp

De staatssecretaris vraagt de provincie Noord-Holland en Tata Steel te onderzoeken of de afvalberg bij Wijk aan Zee afgeschermd kan worden van het grondwater. Sauw Buwalde, lid van de dorpsraad van Wijk aan Zee, is niet te spreken over het voorstel van de staatssecretaris en ziet het onderzoek als uitstel.

De afvalberg met 1,2 miljoen ton restafval bestaat uit resten zware metalen en kalk en ligt er al sinds 1985. De berg is bedekt met zand en gras, maar heeft geen afscherming aan de onderkant om te voorkomen dat het grondwater vervuilt wordt. 

De dorpsraad vreest voor de gezondheid van Wijk aan Zeeërs. "Het zou gewoon moeten gebeuren dat het van onder wordt afgedekt", zegt Sauw Buwalda van de dorpsraad tegen NH Nieuws. 

Lees ook: Provincie hield slecht toezicht op afvalberg Tata Steel

In een brief aan de Tweede Kamer geeft staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat aan dat uit 'structurele monitoring' is gebleken dat er geen sprake is van grondwaterverontreiniging. "Niettemin heb ik de Noord-Hollandse gedeputeerde van milieuzaken nadrukkelijk gevraagd om met Tata Steel te onderzoeken of er preventieve maatregelen mogelijk zijn om uitloging naar grondwater niet alleen te bewaken met monitoring, maar actief tegen te gaan. Ook heb ik de gedeputeerde gevraagd om met Tata Steel te bespreken of het zoeken naar mogelijkheden voor hergebruik van het oxykalkslik weer opgepakt kan worden", geeft zij aan in de brief.

"Je hebt een gifbult in je achtertuin", zegt Buwalde. "Deze brief is een zoethoudertje. Wat ik proef is dat de staatssecretaris er omheen draait. Meer onderzoek, is uitstel voor mij."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp