Ga naar Content

Met zeewier kan je veel kanten op: "Niet alleen voor sushi te gebruiken, maar ook voor kleren, glas of brandstof"

Zeewier biedt enorme mogelijkheden om als duurzame bron een groot aandeel te hebben in de energietransitie van Nederland. Hiervoor is op het terrein van ECN/TNO in Petten een onderzoekslaboratorium ingericht. Het lab is een eerste stap naar verdere ontwikkeling van technologieën voor het omzetten van zeewier naar groene brand- en grondstoffen.

Met de Noordzee als potentiële 'zeewierschuur' kan de Nederlandse industrie een prominente rol spelen in de ontwikkeling van deze nieuwe, duurzame bron voor voedsel, grondstoffen en energie. "Dat je zeewier kan gebruiken in een salade of sushi weten de meeste mensen wel. Maar dat je er ook kleren, glas, isolatiemateriaal, verpakkingen en brandstof van kan maken, is minder bekend", vertelt coördinator onderzoek Jaap van Hal van TNO.

Lees ook: ECN Petten heeft primeur met zeewier-laboratorium

In het laboratorium wordt dagelijks 50 kilo natte zeewier uit elkaar gesplitst in suikers, eiwitten en mineralen. Deze worden weer verder verwerkt tot grondstoffen voor voedsel, duurzame plastics, textiel, en brandstoffen. "We onderzoeken wat je er allemaal uit kan halen en wat je er mee kan doen. Dat doen we nu nog op kleine schaal. Maar tegelijk onderzoeken we de mogelijkheden om dit op hele grote schaal te doen", aldus Van Hal.

Vlees van 9 miljoen koeien vervangen
Er zijn plannen om op een kwart van het Nederlandse deel van de Noordzee zeewier te gaan verbouwen. Volgens Van Hal levert dat genoeg zeewier om het vlees van 9 miljoen koeien te vervangen. Of kan het de helft van het energiegebruik van alle Nederlandse huishoudens leveren. "Je moet je voorstellen dat er tussen de windmolens een gebied ontstaat waar schelpdieren, schaaldieren en zeewier worden gekweekt", sluit Van Hal af.

Jouw Noord-Holland
Noord-Holland is misschien wel de meest innovatieve provincie als het gaat om kenniseconomie en circulaire economie. De provincie stimuleert op tal van gebieden initiatieven die hieraan bijdragen. In Jouw Noord-Holland laten we dat zien met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen én op radio en tv. Jouw Noord-Holland wordt gemaakt in samenwerking met de provincie Noord-Holland.