Ga naar Content
Haarlem

Zangers met dementie in Haarlem en Bergen luiden Pasen in

15 april 2019, 14.55 uur · Aangepast 15 april 2019, 16.31 uur
Door: Geja Sikma · Foto:

Maanden hebben ze geoefend en deze week is het zo ver. De zogenoemde 'participatiekoren' - met zangers met dementie - gaan hun paasconcerten opvoeren. Na Haarlem is er dit jaar ook een koor in Bergen gestart.

Delen van de Matthäus Passion zullen zaterdagmiddag opgevoerd worden in het Museum Kranenburgh. Op Goede Vrijdag zingt het Haarlemse Participatiekoor 's avonds delen van de Johannes Passion in de Mariakerk in Haarlem. 

Door het koor kunnen de mensen die een vorm van dementie hebben, blijven meedoen. Journalist Erik Zwiers startte vorig jaar met het project, nadat hij voor een boek verschillende mensen met dementie had geinterviewd. 

Lees ook: NH Repo: Koor met zangers met dementie zingt delen van Matthäus Passion

Bij Ton van Amstel is drie jaar geleden ook Alzheimer geconstateerd. Hoewel hij altijd in een Haarlems popkoor heeft gezongen, durfde hij het dit jaar nog niet aan om ook mee te zingen met het Participatiekoor. Maar Ton sloeg geen repetitie over om het te aanschouwen. NH Nieuws gaf hem daarom de microfoon, zodat hij op een andere manier toch mee kon doen. 

In de video hieronder interviewt hij de verschillende koorleden en dirigent Felix van den Hombergh. Volgend jaar is Ton steevast van plan om wél mee te zingen. 

Special reporter met alzheimer interviewt koorleden met dementie - NH Nieuws / Geja Sikma