Noordkop & Texel

NL
V

Vissers naar Straatsburg: laatste poging om pulsverbod tegen te houden

15 april 2019, 14.48 uur · Aangepast 15 april 2019, 15.04 uur · Foto: NH Nieuws

Pulsvissers uit heel Nederland gaan vannacht naar het EU-parlement Straatsburg in de hoop te voorkomen dat pulsvissen verboden wordt. Hoogstwaarschijnlijk stemt morgen een meerderheid van het Europees Parlement voor het verbod.

In februari werd een Europees akkoord bereikt om het pulsvissen te verbieden, tot grote onvrede van heel veel mensen. Bij het pulsvissen wordt gebruik gemaakt van stroomstoten, waarvan vissen schrikken. Daardoor kunnen de dieren in netten worden geschept.

Milieuvriendelijk
Volgens Nederland is dat een milieuvriendelijke manier van vissen, omdat er niet met zware kettingen over de bodem wordt gesleept en de bodem dus niet of nauwelijks wordt aangetast. Maar vissers uit andere landen zien het pulsvissen als oneerlijke concurrentie. Met name Frankrijk heeft hard getrokken aan een verbod; met succes.

Het akkoord dat is gesloten komt erop neer dat pulsvisserij per 1 juni verboden wordt, met een overgangsperiode voor een kleine groep vissers die loopt tot 1 juli 2021. 

De enige hoop die de vissers nog hebben is dat het Europees Parlement morgen niet instemt met de nieuwe regels, maar die kans lijkt erg klein. De vissers uit Nederland grijpen alle kansen aan om het verbod te voorkomen en daarom gaan ze toch naar Straatsburg. Er wordt morgen niet alleen over het pulsvissen gesproken. Er wordt ook over andere technische maatregelen in de visserij gepraat. 

Lees ook: Europees protest tegen pulsvissen in haven IJmuiden

"We willen dat de stemming morgen positief uitpakt. Het is het laatste wat we kunnen doen. We willen onszelf later niet verwijten dat we niet alles gedaan hebben. We klampen ons aan iedere strohalm vast", zegt een van de vissers, terwijl die onderweg is naar Straatsburg. 

Lees ook: Fransen blij met verbod op pulsvissen: "Overwinning voor kleine vissers"

In een persbericht laat vissersbond EMK weten ten einde raad te zijn. Volgens de vissers hebben de partijen in Europa zich laten meeslepen door "onzinverhalen van de zeer luidruchtige Fransen". Daardoor gaan "honderden vissersgezinnen een onzekere toekomst tegemoet". 

Een andere visser, ook onderweg naar Straatsburg, zegt: "We hopen dat we een aantal Europarlementariërs anders kunnen laten stemmen. Het is gewoon niet geschoten is altijd mis."