Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Uit de kast gekomen priester vraagt bisschop schorsing op te heffen

14 april 2019, 17.29 uur · Foto: AT5

Pierre Valkering, de Amsterdamse priester die twee weken geleden werd geschorst nadat hij tijdens een mis in de Vredeskerk uit de kast kwam, vraagt het bisdom Haarlem toestemming weer terug te mogen keren tot de parochie. Dit schrijft hij in een brief die tijdens de mis in de Vredeskerk vandaag is verspreid.

Twee weken geleden vierde Valkering zijn 25-jarige ambtsjubileum als priester. Aan het eind van de mis kwam hij officieel uit de kast als homo en presenteerde hij zijn biografie Ontkleed niet naakt staan en dit deed veel stof op waaien. 

Lees ook: Bisdom voor het blok gezet door homopastoor van de Amsterdamse Vredeskerk

In het boek, waar hij jarenlang in het geheim aan werkte, vertelt de priester openhartig over onder meer zijn seksleven als homo en uit hij kritiek op de zwijgcultuur binnen de katholieke kerk. Het bisdom Haarlem vroeg Valkering zijn taken als priester voorlopig neer te leggen, omdat hij zich duidelijk niet heeft gehouden aan het celibaat. 

Actief seksleven verleden tijd
In de brief, die Valkering ook liet publiceren door de Gaykrant, schrijft hij dat hij snapt dat de in het boek beschreven bezoeken aan onder andere gaysauna's en darkrooms 'erg confronterend en schokkend' kunnen zijn voor sommige lezers. Maar, zo gaat hij verder, dit behoort slechts tot het verleden. 

Lees ook: Bisschop wil dat Amsterdamse homopastoor functie neerlegt en 'gaat bezinnen'

Zijn actieve seksleven ligt al jaren achter hem en ook de pornoverslaving die hij tot voor kort nog had is volgens hem dankzij deze coming out verholpen. En ondanks dat de Priester zich niet kan vinden in de plicht celibatair te leven, is hij hiertoe nu wel bereid.

Valkering sluit de brief af met het verzoek hem weer toe te laten tot de Vredesparochie. "Heel graag zou ik samen met de parochianen en kerkgangers de Goede Week en Pasen vieren en vraag ik graag aan bisschop Punt om dat toe te staan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!