Ga naar Content

Festival voor viering Europese democratie op Texel: "Zie dat niet zo zitten"

Texel staat dit weekend in het teken van de Europese democratie tijdens het festival Democracy Alive. Het is voor het eerst dat het gratis festival, die in het kader van de Europese verkiezingen wordt georganiseerd.

Voor een texelaar komt het wel een beetje vreemd over. "Het is een beetje on-Texels dit", vertelt hij, staand voor de ingang. "Ik was hier van de week en toen waren ze aan het opbouwen. Nu zie ik allemaal mensen van beveiliging rondlopen. Dat zijn we eerlijk gezegd niet zo gewend hier op Texel".

Traditie
Het festival is gebaseerd op de Scandinavische traditie van het vieren van de democratie. "In Denemarken en Zweden worden beide feesten georganiseerd op eilanden", vertelt Christian Skrivervik van de organisatie. "We willen mensen naar een plek brengen met het idee van vorige democratiefestivallen."

"Het hoort bij Europa, uiteraard", zegt een ontevreden texelaar. "Maar om dat hier nou te organiseren vóór Europa: ik zie dat niet zo zitten". Een andere texelaar vindt het wel mooi dat Den Burg is uitgekozen als locatie. "Het is belangrijk om er bij stil te staan", vertelt hij.

Forum voor Democratie
De verdeelde reacties onder de Texelaars over dit Europese feestje kunnen iets te maken hebben met de afgelopen verkiezingsuitslag, waarbij het Europa kritische Forum voor Democratie op het eiland de grootste is geworden. Hoewel dat voor een Amsterdamse bezoeker van het festival geen argument is om het niet te doen. "Die maken ook onderdeel van onze democratie uit", vertelt hij.

Het is de bedoeling dat het festival jaarlijks herhaald wordt. Of dat volgend jaar weer op Texel zal zijn, is nog niet bekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: