Ga naar Content

Haarlemmers maken plattegrond van hun stad in 1450: "Drie maanden werden twee jaar"

Haarlemmers Frank Petiet, Marius Bruijn en Tessel Dekker hebben het na twee jaar 'priegelen' voor elkaar gekregen. Een stadsplattegrond van Haarlem zoals de stad er in 1450 óngeveer uitgezien moest hebben. Inclusief stadswandeling van drie kilometer langs Middeleeuwse highlights.

"Ik dacht dat het zo'n drie maanden zou duren, maar dat werden twee jaar", vertelt Frank. Hij is grafisch vormgever, net als Tessel. Marius is onder meer stadsgids en kunsthistoricus en is duidelijk over het 'waarom' van de kaart. "Omdat die er nog niet was en dat is een schánde", lacht hij. Frank had wel eens een VVV-route gewandeld door de stad en dacht: "Dit kan beter."

Lees ook: Een brandje en een olifantje: panorama van Haarlem van Chiel Braat bijna klaar

Geen voorbeelden
Dus sloegen de drie de handen ineen. Er bestaan helemaal geen kaarten van het Middeleeuwse Haarlem, dus moesten ze op onderzoek uit. In de archieven, bij het Archeon en nog veel meer bronnen. "De huizen waren veel meer van hout en riet", vertelt Tessel. Een groot deel van die huizen is met de komst van de Spanjaarden later verwoest. 

Toch zijn er nog genoeg Middeleeuwse elementen in de stad te bewonderen. "Kijk bijvoorbeeld naar Molen de Adriaan. Dat is natuurlijk helemaal geen Middeleeuwse molen. Maar kijk, die molen is op één van de stenen torens van de Middeleeuwse stadsmuur gebouwd", vertelt Marius. Even verderop springt hij op de Scheepmakersdijk op een tafel:

Haarlemse stadsgids Marius legt uit - NH NieuwsPuntje van kritiek
Na heel wat zweten en zwoegen kon de kaart eindelijk publiekelijk worden vertoond. Ook aan burgmeester Wienen. En zal je net zien, de burgervader is historicus en zag meteen een foutje. "Er stond een bruggetje te veel op bij de Bakenessergracht. Dus toen zijn we maar gaan gummen", lacht Frank. 

Lees ook: Haarlemmer schildert met de Ipad een levensgroot panorama van strand Zandvoort

De wandelkaart is vanaf vandaag te koop in Haarlem. "Bij de betere boekhandel", aldus Marius. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Paul Tromp