Ga naar Content
Gooi

Familie Fleur gelooft niets van spijt verdachten: "Krokodillentranen voor strafvermindering"

12 april 2019, 13.08 uur · Aangepast 12 april 2019, 16.46 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De vader, moeder en zus van Fleur Balkestein geloven helemaal niets van de spijtbetuiging van Walter en Casper van W. "Tot zes maanden geleden hebben jullie alles bestreden en de schuld proberen te leggen bij mijn kleine meisje Fleur. Nu betuigen jullie spijt met een getypt A4’tje. Ik wil er niet eens mijn achterste mee afvegen", zo vertelt de vader van Fleur. Het OM heeft vandaag in het hoger beroep dan ook vier jaar cel geëist tegen Walter van W., zoals de rechter in 2017 hem al oplegde.

Robert Balkestein, de vader van Fleur, heeft een groot kartonnen bord mee met daarop een jeugdfoto van zijn dochter in een klimwand en een bord met daarop een foto van haar in het ziekenhuis aan de apparatuur. "Ik zou de verdachte willen verzoeken om deze kant op te kijken om mijn kleine lieve meisje te zien", zo begint hij zijn slachtofferverklaring. "Het is drie jaar nadat mijn lieve kleine meisje werd gecremeerd. Doordat jullie met alcohol zijn gaan rijden en jullie machogedrag."

Strategie
Hij vindt de nieuwe verklaringen van vandaag 'krokodillentranen voor strafvermindering'. En hij denkt dat het een strategie is van hun nieuwe advocaat Geert-Jan Knoops. "De vorige agressieve aanpak heeft alleen maar kwaad bloed gezet en nu proberen jullie het met een nieuwe advocaat over een andere boeg te gooien."

Lees ook: Verdachte doodrijden Fleur erg emotioneel: "Mijn schuld dat mevrouw Balkestein is overleden"

De verdachten zijn Loosdrecht naar eigen zeggen ontvlucht sinds het ongeluk. Ze vinden dat ze al genoeg zijn gestraft door alle berichtgeving in de media en dat ze niet meer 'normaal' door het dorp kunnen. Jara Balkestein: "Vinden jullie het gek dat mensen jullie voor leugenaars hebben uitgemaakt en jullie niet met open armen ontvangen."

Tranen
De moeder van Fleur leest in tranen haar verklaring voor. "Onze mooie gekke en allerliefste Fleur overlijdt aan de klap veroorzaakt door de heer Van W. Volg je hart en leef je droom, zo was haar levensmotto. Dat stond in een mooie tattoo op haar rug. Elke dag probeer ik als moeder dat motto na te leven. Maar hoe doe je dat als er geen dromen meer zijn? Dit verdriet doet nog dagelijks lichamelijk pijn. De angst en onrust in haar ogen in het ziekenhuis vergeet ik nooit meer."

Lees ook: OM: filmpje racende vader en zoon 'niet relevant' in zaak doodgereden Fleur

De familie kan er niet over uit dat de verdachten nu pas, meer dan drie jaar na het ongeluk, ineens spijt betuigen. "Ik geloof jullie woorden niet, na drie jaar. Jullie blijven geloven in je eigen poppenkast van zelfmedelijden. Dat bewijst ook het filmpje dat jullie een aantal jaar geleden zelf online hebben geplaatst onder de titel Hot Saké waarin jullie gezien het gedrag dronken lijken. Ze kennen het woord verantwoordelijkheid niet eens", aldus Jara.

Eisen/uitspraken in chronologische volgorde
In eerste instantie eiste de officier van justitie 5 jaar cel tegen Walter van W. en 3 jaar cel tegen zoon Casper. De uitspraak van de rechter (november 2017) die daarop volgde viel lager uit. Vader kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd, zijn zoon 100 uur werkstraf. Daarna werd hoger beroep aangetekend en daarom dient de zaak nu opnieuw. De eis die het OM zojuist bekendmaakte is 4 jaar cel voor Walter en 1 jaar cel voor Casper. De nieuwe eis valt daarmee lager uit dan de eerste eis.

De mannen blijven ontkennen dat ze een straatrace hielden. Volgens het OM maakt de vraag of daar sprake van was in juridisch opzicht niet uit. "Het was lomp en onbezonnen scheuren op de weg." Daarnaast twijfelt het OM aan de oprechtheid waarmee de verdachten vandaag op de zitting verschenen. "De proceshouding van verdachten in eerste aanleg en ook nog op de regiezitting in hoger beroep was om te huilen. Het nemen van verantwoordelijkheid, besef van schuld, berouw en spijt moet meer zijn dan alleen maar het afleggen van een verklaring ter zitting in hoger beroep."

Lees ook: Straatracers Loosdrecht willen nieuw onderzoek naar alertheid doodgereden Fleur

Walter en Casper van W. blijven ontkennen dat ze aan het racen waren tegen elkaar. En dat ze zich niet bewust waren van het feit dat ze snelheden haalden van boven de 160 kilometer per uur. Daar is vooral Jara Balkestein, de zus van Fleur, boos over. "Het maakt me kwaad dat jullie de woorden hebben uitgesproken dat jullie niet weten zo hard te hebben gereden."

Bekijk hier de uitleg van het Openbaar Ministerie over de strafeis:

Openbaar Ministerie geeft uitleg over strafeis - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!