Ga naar Content

Avonturen van leeuwtje Remy en zijn vrienden: "Poep is goed"

In de serie 'Remy en zijn vriendjes' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. In deze aflevering bezoeken we de zwartnek arassari, een kleine toekansoort uit Zuid-Amerika. De dieren worden gecontroleerd op parasieten.

Dierverzorgster Daphne Pels is dol op poep. "Poep is goed, want aan poep kun je een heleboel zien. Niet alleen of het goed is van structuur, maar ook of het goed is van kleur. Is het slijmerig, zit er bloed in, heeft een dier veel zand gegeten. Maar onder de microscoop kijk ik vooral naar parasieten, de aanwezigheid van wormeitjes of wormlarven. Daarvoor moet ik zo schoon mogelijke poep hebben." 

Zwartnek arassari
Deze keer zijn de zwartnek arassari aan de beurt. Overal in hun verblijf liggen stukjes aluminiumfolie om hun uitwerpselen op te vangen. Daarbij moet je wel een beetje geluk hebben, want de vogels zijn natuurlijk niet getraind om precies op het folie te mikken.

Zwartnek arassari zitten in de Tropische kas van Landgoed Hoenderdaell. Het is een kleine toekansoort uit Zuid-Amerika. Je kunt ze herkennen aan de rode band over hun gele buik. En aan hun zwarte nek dus. In verhouding met de rest van hun lichaam hebben ze een grote en relatief brede snavel, waarmee ze hun lichaam op temperatuur kunnen houden. De snavel verandert namelijk van temperatuur naarmate de omgeving warmer wordt of afkoelt. Zo raken ze mooi hun overtollige lichaamswarmte kwijt.

Parasieten
Daphne heeft geluk. Tijdens ons interview valt er een mooi 'poepje' op het folie. Voorzichtig wordt het folie opgevouwen en kan het uitwerpsel worden bekeken onder microscoop. 

Daphne Pels: "Het ligt er een beetje aan hoe gevoelig de dieren zijn, maar zo'n test doen we per diersoort gemiddeld twee tot vier keer per jaar. Soms kiezen we ervoor om een diersoort een keer per jaar preventief te ontwormen, omdat er ook dingen zijn die ik niet kan zien in de poep."

In de dokterskamer van Hoenderdaell hangen foto's van alle mogelijke parasieten die in de poep kunnen zitten. Bij twijfel kan er ook altijd een foto worden gestuurd naar de dierenarts.

Onder de microscoop bleken de zwartnek arassari vrij van beestjes. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Media