Whatsapp

Alkmaar

Overgestapte raadsleden schuiven aan bij VVD tijdens raadsvergadering: "Er is geen sprake van zetelroof"

12 april 2019, 06.01 uur · Aangepast 12 april 2019, 06.48 uur

Ze moesten er nog even aan wennen. Raadsleden Meis de Jongh en Kees van Leijen schoven gisteravond bij de gemeenteraadsvergadering aan bij hun nieuwe partijgenoten van de VVD. Precies aan de overkant zat het enige overgebleven raadslid van hun oude partij Gemeentebelangen. De twee stappen over na onenigheid binnen de partij over het nieuwe coalitieakkoord in de gemeente Bergen.

De oorzaak van de overstap is volgens de twee raadsleden een onoverbrugbaar verschil over de te varen koers van Gemeentebelangen. Dat zit hem vooral in het nieuwe coalitieakkoord, dat door bijna alle partijen in de raad is ondertekend. Alleen Gemeentebelangen wilde geen handtekening onder het akkoord zetten, omdat de partij het over een aantal fundamentele punten niet eens is. 

Een hoop bagger
Twee van de drie raadsleden van de partij denken daar anders over. De Jongh en Van Leijen zetten wel hun handtekening onder het coalitieakkoord, wat ze niet in dank wordt afgenomen. Ze werden beschuldigd van zetelroof en op sociale media werden de raadsleden flink onder vuur genomen. "We hebben een hoop bagger over ons heen gekregen", vertelt Van Leijen. "Het belangrijkste is dat ik mijn werk kan doen als raadslid. Je kunt niet iedereen tevreden houden dus die bagger moet je er voor over hebben."

Lees ook: Twee raadsleden Gemeentebelangen Bergen stappen over naar VVD: "Dit is pure zetelroof"

De beschuldiging dat de twee raadsleden hun zetels geroofd zouden hebben, gaat volgens Van Leijen te ver. "Een zetel wordt aan een persoon gekoppeld en niet aan een partij. Ik ben nog steeds dezelfde maar er hangt een andere partij achter. We hebben ons verkiesbaar gesteld en dat zorgt ook voor een verantwoordelijkheid. En die nemen we door op die zetel te blijven zitten. We hebben niet de kiesdrempel gehaald maar er zijn in totaal wel 200 mensen die op ons gestemd hebben. Die stel je niet teleur."

Boosheid
"Wij denken dat we meer kunnen betekenen voor de inwoners als we in de raad blijven zitten", vertelt raadslid Meis de Jongh."Ik snap de boosheid. We hebben het over verschillende opties gehad. Je kunt je zetel teruggeven of een eigen partij beginnen maar ik heb nu echt het gevoel dat we naar de toekomst kunnen kijken en dat ik echt iets voor mijn kiezers kan betekenen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws
Whatsapp