Ga naar Content

Wie koopt de katholieke kerk van Enkhuizen?

De katholieke kerk op de Westerstraat in Enkhuizen heeft lang leeggestaan, maar is vanaf vandaag in de verkoop. NH Nieuws mocht een kijkje nemen in het imposante pand midden in de binnenstad.

"Ik was hier 15 jaar misdienaar, ben hier ook gevormd en mijn vader en moeder zijn hier uitgedragen en naar hun laatste rustplaats gebracht", vertelt koster Simon Out. Hij kent de katholieke Sint-Franciscus Xaveriuskerk met zijn ogen dicht. Zo'n vijf jaar geleden besloot de parochie om het gebouw te verlaten door de hoge onderhoudskosten. 

Lees ook: Kerk Enkhuizen gaat in de verkoop

De vloer van de kerk is verzakt en ook het dak behoeft de nodige reparaties. De restauratie zou een miljoen euro kosten. Reden voor de parochie om een nieuw onderdak te zoeken. Inmiddels zitten ze nu zo'n drie jaar in de voormalige bibliotheek van Enkhuizen aan het Kwakerspad. "Het enige wat we niet in zijn geheel mee konden nemen was het altaar, daarvoor is een nieuw exemplaar gekomen die op de huidige nieuwe locatie past", aldus Out. 

Prijskaartje?
De kerk is gebouwd in 1905 en is maar liefst 800 vierkante meter groot. De toren van de kerk niet meegerekend, die blijft namelijk in bezit van de gemeente. Op de vraag wat de kerk gaat kosten, kan de makelaar geen antwoord geven. "De kerk zal uiteindelijk via een inschrijving worden verkocht aan de beste bieder", vertelt directeur Jan den Adel. 

Eerder was er sprake dat de kerk verkocht zou worden aan Welwonen die er ouderenappartementen in wilde maken. Maar dat plan ging toen niet door. Geïnteresseerden kunnen tot en met 7 juni een bod uitbrengen op de kerk. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Chantal Bos