Ga naar Content

Patiënt over Zaans inloophuis voor mensen met kanker: “Je bent die zorgeloosheid kwijt”

Lyanne Vonk en Christel Kuiper bezoeken minstens één keer per week het Anna’s huis in Zaandam, een inloophuis voor mensen met die te maken hebben met kanker. Het centrum dat draait op vrijwilligers bestaat deze maand een jaar.

Lyanne kreeg januari vorig jaar de diagnose eierstokkanker en ze is blij dat ze in de woonkamer van het huis terecht kan. "Na de laatste ziekenhuisbehandeling zeggen de artsen dat ze er alles aan hebben gedaan. Fingers crossed en we zien u over drie maanden voor controle. Juist dan is het fijn om met lotgenoten te praten”, vertelt Lyanne in NH Buurten.

Christel herkent zich in wat Lyanne zegt. "Je kan hier je verhaal kwijt en jezelf zijn. Hier heb je troost aan elkaar en je kan lachen en niet alleen maar patiënt zijn", aldus Christel. Ze kreeg net als, haar inmiddels maatje, Lyanne de diagnose eierstokkanker. 

Psychosociale hulp
Zaankanters kunnen in het centrum lotgenoten ontmoeten, activiteiten doen of met ervaringsdeskundigen spreken. Een team van professionals biedt psychosociale hulp. De vraag is zo groot dat het inloophuis binnenkort wordt uitgebreid met het pand ernaast.

Lyanne begrijpt dat veel mensen binnen lopen. "Mensen die het zelf niet hebben meegemaakt, begrijpen niet dat je een leven voor en na de diagnose hebt. Hier wel", zegt Lyanne.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!