Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Uitslag onderzoek NH Nieuws: Landsmeer zit niet te wachten op fusie met Edam-Volendam

11 april 2019, 16.03 uur · Aangepast 11 april 2019, 16.35 uur · Door Rachel Morssink

De fusieplannen van Landsmeer zijn omstreden. De gemeente wil graag samenwerken met Edam-Volendam en Waterland, maar veel inwoners zijn het daar niet mee eens. NH Nieuws besloot het de inwoners nu maar eens zelf te vragen en de uitkomst is verrassend!

Amsterdam staat met stip op nummer één. In totaal stemden 347 Landsmeerders vóór een fusie met de hoofdstad. Want, zo luidt het argument: "Voor werk, school en uitgaansleven gaan we al naar Amsterdam, waarom moet ik dan voor mijn paspoort naar Volendam?"

Al jarenlang wordt er gepraat over fuseren. Vele onderzoeken, enquêtes en afgewezen referenda-verzoeken later is er nog altijd niet gefuseerd. NH Nieuws verspreidde 5000 flyers in de gemeente Landsmeer (Purmerland, Den Ilp en Landsmeer) en ruim 800 mensen namen de moeite om online of telefonisch hun stem uit te brengen.

Disclaimer
Even een kleine disclaimer. Per IP-adres kon slechts één keer gestemd worden en we hebben de resultaten zorgvuldig geanalyseerd, maar we pretenderen hier niet dat het om wetenschappelijk onderzoek gaat. Toch geven de resultaten een goed inkijkje in het hoofd van de Landsmeerder, vooral als je naar de open antwoorden kijkt. 

Hoewel Amsterdam als grote winnaar uit de bus komt, lopen de meningen sterk uiteen. Variërend van "Ik haat Amsterdam" tot "Ik wil bij die mooie stad horen". Maar ook: "Ik wil dat Landsmeer groen blijft" en "Ik wil geen Volendammer hoedje op". Of: "Ik wil niet bij munt-thee drinkende bakfiets-yuppen uit Amsterdam horen" en "Fuseren met Edam-Volendam voelt als fuseren met Nieuw-Zeeland voor mij."

Bekijk hier enkele uitspraken uit ons onderzoek:
Tekst loopt door onder video

Uitspraken over fusie Landsmeer - NH Nieuws

Elk dorp stemt anders
Per dorpskern is de uitslag anders. Bekijk hier de verschillen tussen Landsmeer, Den Ilp en Purmerland.
Tekst loopt door onder video

Den Ilp en Purmerland stemmen anders - NH Nieuws

De bestuurlijke toekomst van Landsmeer staat vanavond op de agenda bij de gemeenteraad. Ook het participatieproces komt daarbij ter sprake.

Eerder stond NH Nieuws op de markt in Landsmeer voor een debat met politici en inwoners. Ook toen was de vraag: fuseren, en zo ja met wie? Bekijk hieronder onze meetup terug:

Noord-Holland kiest: meet-up over fusieplannen Landsmeer - NH Nieuws