Ga naar Content
West-Friesland

Huizenprijzen stijgen weer in West-Friesland: starters nog steeds in het nauw

11 april 2019, 16.26 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: ANP

De huizenprijzen in West-Friesland stegen in het eerste kwartaal van 2019 met 6,9 procent ten opzichte van het laatste kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsvereniging NVM. Ook lijkt de krapte in deze regio steeds erger te worden.

Zo vindt ook Ramon Stoffer van Makelaarsvereniging West-Friesland. "De periode van achterlijk overbieden lijkt over te zijn maar het tekort is nog steeds enorm. We verwachten ook niet dat dit voorlopig beter wordt", aldus Stoffer. 

Geen starterswoningen
De meeste problematiek speelt zich nog altijd af rondom starterswoningen. Op dit moment omschrijft Stoffer dat de krapte-indicator, het aantal beschikbare huizen per woningzoeker, voor een tussenwoning in Hoorn wordt ingeschat op een schamele 1,9. "Dit betekent dat je dus niet eens uit twee huizen kunt kiezen. Dat is een uitzonderlijk slechte situatie voor deze groep mensen. In heel Nederland staat de krapte indicator op 3,3. Het wordt pas weer een beetje normaal als je uit zes huizen kunt kiezen", vertelt hij. 

Lees ook: Noodklok: veel te weinig starterswoningen in West-Friesland

Hij vervolgt: "Op dit moment is de goedkoopste woning van de gemeente Medemblik 180.000 euro. Van alle huizen die er zijn! En dan zitten mensen ook nog 'opgescheept' met een klein appartement met één slaapkamer. Dan snap je dus wel hoe krap het hier is."

Tekst gaat verder onder de video

Makelaarsvereging WF: meer bouwen - NH Nieuws



Niet te betalen
Starters kunnen de huidige prijzen steeds minder betalen. Aannemers verhogen hun loon en bouwkosten rijzen de pan uit. Dat de gemeente vervolgens stimuleert om gasloos te bouwen helpt niet mee, want ook deze materialen kosten een vermogen. 

De lokale politiek 'klaagt' al sinds eind vorig jaar over het feit dat het ontbreekt aan de bouw van sociale huurwoningen en starterswoningen onder twee ton. 

Tekst gaat verder onder de video

Noodklok: veel te weinig starterswoningen in West-Friesland - NH Nieuws



Oost-Europese en Ierse arbeidsmigranten
Een grote factor en 'probleemveroorzaker' van de genoemde krapte, is de komst van duizenden arbeidsmigranten. Veel Oost-Europeanen trekken voor de West-Friese industrie en landbouw naar dit gebied. Velen hebben nog geen verblijfsplaats. Daarnaast komen er naar schatting nog duizenden Ierse arbeidsmigranten deze kant op om te werken bij de datacenters van Google, Microsoft en Amazon aan de A7. Voor deze arbeiders is tot op heden ook nog geen huisvesting geregeld. 

Lees ook: Krappe woningmarkt verder onder druk door komst hoogopgeleide arbeidsmigranten

Deze arbeidsmigranten worden als tijdelijke oplossing zoveel mogelijk ondergebracht in huurwoningen. Hierdoor hebben starters nog minder kans om eerst te huren en schuiven zij noodgedwongen door naar koopwoningen. 

Voordeel
Het enige voordeel dat de regio mee lijkt te hebben, is de ruimte op de woningmarkt in het hogere segment. "Er zijn hier wel veel huizen rond de drie en vier ton beschikbaar. Die markt is een stuk rustiger en daar kan je wel 'gewoon' rondkijken", sluit Stoffer af. 

En over de oplossing voor het tekort van starterswoningen zijn alle betrokken partijen kort: "Bouwen. En wel zo snel mogelijk."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!