Zaanstreek-Waterland

Verdachten schietpartij ziekenhuis Zaandam blijven langer vastzitten

11 april 2019, 15.47 uur · Foto: Politie

Whatsapp

Alle verdachten van de driedubbele schietpartij in het Zaans Medisch Centrum (ZMC) in Zaandam vorig jaar oktober blijven vastzitten. Dat heeft de rechter vanochtend besloten.

In oktober vorig jaar schoot Okan S. tijdens een ruzie op de Burcht in Zaandam op een groep jonge mannen. Van uit de groep schoot Lloyd H. terug, waarna S. gewond naar het Zaans Medisch Centrum vluchtte. De broers Giovanni en Gilliano H. achtervolgden hem tot in het ziekenhuis waar een van de broers hem meermaals beschoot.

Lees ook: VIDEO: Man loopt al schietend ziekenhuis binnen

Okan S werd in het ziekenhuis behandeld aan zes schoten in zijn buik en twee in zijn voet. De advocaat van Lloyd H., Mark Jan Bouwman, vindt dat zijn cliënt niets te verwijten valt. Uit beelden van de schietpartij zou blijken dat hij handelde uit noodweer. "Het gebeurt in negen seconden. Er was geen enkele mogelijkheid om weg te rennen. Hij heeft zich wat mij betreft gepast verweerd", aldus Bouwman. "Het was echt de keuze: schieten of beschoten worden."

Bekijk hieronder de beelden van de schietpartij: 

Bureau NH

De rechter vond dit argument onvoldoende om Lloyd H. zijn proces in vrijheid te laten afwachten. Ook de broers Giovanni en Giliano H. moeten tot de zaak in de gevangenis blijven. Wout Morra, de advocaat van Giliano, pleitte nog dat zijn cliënt "niet geschoten had en geen wapen had". Wel zou hij zijn broer met een auto naar het ZMC hebben gebracht. Maar ook dat overtuigde de rechter niet.

'Geen geweld'
Gilliano H. kan niet begrijpen dat hij vastzit, 
omdat hij zegt geen geweld gebruikt te hebben. "Ik heb geen strafblad en ik ben geen lid van een rivaliserende bende. Uit rapport blijkt dat ik geen risico op herhaling heb. Er zijn mensen met een hoger risico die wel worden geschorst (in vrijheid het proces mogen afwachten, red.) en vervolgens een tram overhoop schieten. Ik kan niet begrijpen waarom ik dan vast zit", aldus H.

De zaak wordt 9 en 10 juli inhoudelijk behandeld. 

Bekijk onder de video die NH Nieuws eerder maakte: 

NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp