Ga naar Content

Enorme schade bij een explosie bij een coffeeshop in de Amsterdamse Linnaeusstraat

In de vroege ochtend van zondag 3 maart worden bewoners van de Linnaeusstraat in Amsterdam Oost opgeschrikt door een enorme ontploffing. Er zijn beelden van de voorbereiding en de explosie.

Op de camerabeelden is te zien hoe de man rond 04.30 uur vanuit de Domselaerstraat richting het vermoedelijke doelwit, een coffeeshop, loopt. In zijn handen draagt hij een groot pakket, waarschijnlijk het explosief. De man heeft zijn vluchtscooter, met draaiende motor, iets verderop geparkeerd. Hij neemt er ongeveer 10 minuten de tijd voor om het explosief te installeren en is dan bijna een half uur weg. Wanneer hij voor de laatste keer terug komt, vindt even later de explosie plaatst.

Mede doordat het die ochtend al redelijk druk is op straat, ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. Gelukkig raakt niemand gewond. Omliggende woningen raken daarentegen wel zwaar beschadigd door de enorme klap. De materiele schade voor de omwonenden is enorm. Bij één van de huizen moet zelfs het gehele balkon worden vervangen.
De beelden laten ook zien dat waarschijnlijk dezelfde verdachte al eerder bij het pand is geweest. Zijn werkzaamheden werden toen mogelijk verstoord door een alarmsysteem.

Op 13 januari ontplofte bij deze coffeeshop ook al een explosief. Na het incident op 3 maart heeft de gemeente daarom besloten om de coffeeshop voor onbepaalde tijd te sluiten.

De politie wil graag spreken met mensen die op 3 maart, of in de dagen daarvoor, iets is opgevallen bij of in de omgeving van de coffeeshop aan de Linnaeusstraat. Ook is de politie op zoek naar mensen die voorafgaand aan de ontploffing daar reden.

Tips?
Wie meer weet over deze zaak, kan contact opnemen met de politie via 0800-6070. Misdaad anoniem melden kan via 0800-7000.

Bekijk alle zaken uit Bureau NH hier terug.