Gooi

OM: filmpje racende vader en zoon 'niet relevant' in zaak doodgereden Fleur

11 april 2019, 15.50 uur · Aangepast 11 april 2019, 16.28 uur

NH Nieuws

LOOSDRECHT - Het filmpje waarop is te zien dat de veroordeelde straatracers Walter en Casper van W. met hun auto op een verboden terrein rondrijden, is niet relevant voor het hoger beroep. Dat oordeelt het OM in de zaak tegen de Loosdrechtse vader en zoon, die verdacht worden van betrokkenheid bij het dodelijk ongeluk van de Hilversumse Fleur Balkestein (19). Familieleden van Fleur gaan de video waarschijnlijk wel benoemen tijdens de zitting, zo laat hun advocaat aan NH Nieuws weten.

Van verslaggevers Carlijn Kolk en Joost Lammers

Het bewuste filmpje (zie hieronder) bevat beelden waarop te zien is dat vader en zoon - enkele jaren voor het fatale ongeluk - in een jolige bui rijden op een zandvlakte op het bouwterrein naast de snelweg A2 (die op dat moment wordt verbreed). Het heeft er alle schijn van dat ze zich bewust zijn van het feit dat ze iets doen wat niet mag.

(Artikel gaat verder onder de video. De verdachten zijn in verband met hun privacy onherkenbaar gemaakt)

Geloofwaardigheid
Over het nut van de beelden voor het hoger beroep verschillen de meningen. Volgens Sven Brinkhoff, universitair hoofddocent strafrecht en strafprocesrecht van de Open Universiteit, zijn de beelden relevant. "Het zegt wat over hun geloofwaardigheid", vindt hij.

Lees ook: Slachtoffer (19) 'straatraceongeluk' Loosdrecht alsnog overleden

Tijdens de eerste rechtszaak namen de verdachten geen verantwoordelijkheid en ontkenden ze 'eerder spanning te hebben opgezocht'. Brinkhoff denkt dat de beelden in dat kader een toegevoegde waarde kunnen hebben: "Niet als bewijs voor wat ze gedaan hebben, maar het zegt iets over de achtergrond van de verdachten en waar ze eerder al toe in staat waren. Dat ondermijnt hun verklaringen in deze zaak." 

Het OM laat in een reactie weten de beelden niet relevant te vinden. "Er is een bepaald type gedrag te zien, maar dat heeft geen waarde voor de beoordeling van deze zaak." Strafrechtdeskundige Brinkhoff: "Ik begrijp dat ook wel. Mogelijk hebben ze het niet nodig, omdat er genoeg bewijs in het dossier zit."

Kleur aan de persoon van de verdachten
Advocaat Arlette Schijns van de moeder en zus van Fleur vindt het filmpje wel relevant: "De beelden zeggen wel iets en geven kleur aan de persoon." Ze verwacht dat de familie het filmpje zal benoemen in hun slachtofferverklaringen.

Lees ook: Ouders van doodgereden Fleur vertellen hun verhaal: "Ze is nog even wakker geweest"

De advocaat van de vader en zoon, Geert-Jan Knoops, laat weten niet te willen reageren voor de zitting van morgen bij het Gerechtshof in Leeuwarden.

De feiten
De 19-jarige Fleur raakte zwaargewond toen ze op 16 maart 2016 's avonds vanuit een chaletpark de Nieuw-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht op reed. Op dat moment kwam Walter van W. in een Porsche uit de richting van Loosdrecht gereden. Hij werd gevolgd door een Mini Cooper waarin zijn zoon Casper achter het stuur zat. De Porsche reed vol in de flank van de auto van het slachtoffer. Fleur overleed twee weken later aan haar verwondingen. Walter van W. werd eerder veroordeeld tot vier jaar cel. Zoon Casper kreeg 100 uur werkstraf.