Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Nieuw dieptepunt voor bereikbaarheid IJmond: sluisroute blijft nog zeker twee jaar dicht

10 april 2019, 13.39 uur · Aangepast 10 april 2019, 16.05 uur · Foto: ANP

Forse vertraging voor de sluisroute in IJmuiden: het verkeer kan niet eerder dan maart 2021 weer gebruik maken van de weg. Dat heeft Rijkswaterstaat zojuist bekend gemaakt. De hinder voor de weggebruikers in IJmuiden is dus voorlopig nog niet voorbij.

Rijkswaterstaat sloot de route vorig jaar af, omdat het werk aan de nieuwe sluis ter plekke het verkeer in gevaar brengt. De route zou eigenlijk 1 april weer begaanbaar zijn, maar de verantwoordelijke partij, Rijkswaterstaat, wil de weg pas openen als de veiligheid gegarandeerd is. 

Lees ook: Rijkswaterstaat: 'Sluisroute IJmuiden niet heropend vóór medio april 2019'

Dat is nu niet het geval en dat blijft nog twee jaar zo. Wel gaat Rijkswaterstaat maatregelen nemen om de doorstroom te verbeteren. "De spitstijd bij de pont wordt met drie uur extra verruimd, waardoor er nu tussen 05.30 uur en 09.30 uur en tussen 12.00 uur en 18.00 uur gevaren wordt." 

Ook worden er aanpassingen gedaan bij de Velsertunnel. De calamiteitenboog, een extra rijstrook voor noodgevallen, zal nu ook vaker open gaan in de spits of bij drukte. Vorige maand bleek nog hoe fietsers vast kunnen komen te zitten als de pont niet vaart: door harde wind lag de oversteek er bijna drie uur uit.

Woest
Eerder liet de gemeente Velsen al weten dat ze woest zijn over de gesloten sluisroute, omdat de gemaakte afspraak met Rijkswaterstaat inhield dat de route ondanks de werkzaamheden aan de sluis open zou blijven. Velsen dreigde onlangs zelfs met juridische stappen. "Ons geduld is bijna op", vertelde wethouder Bram Diepstraten eerder aan NH Nieuws. "Doordat de route dicht is, slibt het verkeer op andere plaatsen dicht. Ik voel de frustratie van onze inwoners als ik IJmuiden in kom rijden. Ik zie dagelijks dat het druk is op de weg."

Lees ook: Velsen dreigt met juridische stappen tegen Rijkswaterstaat om gesloten sluisroute

Tekst gaat verder onder de video

Sluisroute blijft nog dicht: geduld van Velsen is "bijna op" - NH Nieuws

De aankondiging van een sluiting van nog twee jaar valt dan ook rauw op hun dak. "Dit nieuws is ontzettend vervelend", aldus de gemeente. "We zijn wel blij dat er eindelijk duidelijkheid is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!